Повече от 4 000 студенти у нас не могат да се върнат обратно в общежитията си. Причината - започнати, но недовършени ремонти, предава Bg On Air.

"През 2020 г. МС отпусна 98 млн. за ремонт, което е прекрасна програма за ремонт на 25 общежития. Две години и половина по-късно, поради обжалване в КЗК и ВАС, определени блокове не успяха да стартират или в много-късен период - 2022-2023 г. Когато са правени договорите, са правени с цените от 2020 г. Затова имаме 10 общежития на 8 университета, които не могат да бъдат завършени, защото нямат финанси", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че през за 2022 г. официалната инфлация в строителния бранш е 27%. "Не искат да стартират ремонти или ако са стартирали такива - са стигнали до половината. Имаше методика на МРРБ за компенсация и индексация на договорите, но няма бюджет. Губещи са тези 4000 студенти, на които им беше обещано, че ще живеят в общежития", коментира гостът.

Парушев заяви още, че ще се обърнат и към към Министерството на финансите и към МС.

"Днес ще входираме до Гълъб Донев искане за отпускане на 10 млн. за ремонт на общежитията и не с индексация 50%, а толкова колкото е годишната инфлация по данни на НСИ", стана ясно от думите му.

Според него големият проблем е, че освен Националното представителство и студентските съвети, никой друг не повдига въпроса: "4000 студенти в момента заплащат 10 пъти по-висок наем заради това, че има проблем в държавата. Тук има страдаща група. Служебният кабинет трябва да направи нужните стъпки. 80% от студентите прекарват в общежитието - там е техният живот."

По отношение на сметките в общежитията председателят на Националното представителство заяви, че нормализирането идва от топлата зима. "Не се налага на студентите да включват своите печки. Това ни спасява", каза още Парушев и коментира благотворителната акция за пострадалите от земетресенията.

"Събрахме около 1000 кг, доволни сме, че успяваме да помогнем. Вече други колеги от университетите се свързват с нас и ще имаме още пунктове", коментира гостът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук