С наближаващия старт на новата учебна година, обявената от МОН за готова т.н."дигитална раница" и приетото предложение на БСП за еднократна помощ от 300 лева за учениците от 1 до 4 клас, идва и ежегодния въпрос: Колко ще струва подготовката за новата учебна година на родителите, а и ще облекчат ли направените промени семейния им бюджет?

Отговорът му дават Диян Стаматов председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и с директорът на пловдивското училище ОУ "Екзарх Антим"I, Катерина Василева, пише Plovdiv24.bg.

На въпроса: ''В кой клас разходът за ученически материали е най-висок?'' и двамата ни гости бяха единодушни, като посочиха този при първокласниците поради липса на пособия от предходни години.

''В първи клас, защото това е първият път, в който се купува всичко и то по много.  Освен това обикновено най-хубавото се купува за първи клас, което е нормално.

Доскоро мислех, че разходът би бил някъде около 300-350 лева, но наскоро стъпих в книжарницата сега и видях, че само раницата струва 70-80 лева. То тогава цената вече би била в диапазона от 400 до 450 лева ако семейството си закупи само една раница'', коментира г-н Стаматов.

''Стремежът на всяко семейство при първокласниците е да осигури възможно най-добрите учебни пособия. Докато при големите да предположим, че вече разполагат с някакви неща, а и не са толкова взискателни към различните модни тенденции на пазара по отношение на приказни герои и т.н.'', добави пловдивският директор Василева.

Едва 5% от училищата са въвели униформата като задължителна, но според него това също е съществен разход: ''В училището, в което аз ръководя има частична униформа, която включва към себе си суитчър на цена 20-25 лева в зависимост от типа трикотаж, от който е направена, но има училища, в които са с цялостна униформа и тогава цената става чувствително по-висока. Зависи от самата фирма'', казва Стаматов.

Василева от своя страна посочва, че разходите за униформа едва ли биха прехвърлили 100 лева, с колкото и елемента да е тя. ''По отношение на униформите цените не са завишени, а са такива каквито всеки би си купил'', смята тя.

Облекчение представлява и фактът, че учебниците от първи до седми клас са безплатни като се закупуват само учебните помагала, учебните комплекти за учениците от 1 до 4 клас включително.

''Вече учебните тетрадки за учениците от гимназиален и прогимназиален етап, както и помагала, които учителите имат право да избират остават разход за семейната среда, но учителите се опитват да не натоварят допълнително бюджетът на семействата'', допълни директорката.

И според двамата експерти по специфичен е разходът при професионалните гимназии за профилираните паралелки, при които Василева отбелязва, че често дори не могат да се намерят съответните учебни помагала заради спецификата на предмета. 

''Отделните училища, които са с по-интензивна насоченост по математика естествено ще закупят по няколко допълнителни справочника, сборника, тетрадки'', коментира от своя страна Стаматов.

Според него помагалата са особено необходими, въпреки че често родителите ги считат като нещо, което училището може да се спести на семействата: ''Реалността всъщност е такава, че помагалата всъщност надграждат знанията на учениците''.

Като най-скъпи той посочва учебниците по език поради наличието на модули в тях. Така за една година учениците минават три или четири нива, с прилежащи към тях тетрадки и цената според него е от порядъка на 250 лева.

Относно дали една дигитална раница би могла да замени пълноценно материалния и вариант или поне да облекчи разходите на семействата, председателят изказа следната позиция:

''То е хубаво да е дигитално всичко, но напрягането на зрението е много по-опасно от купуването на един учебник. Отстрани изглежда точно така обаче да допуснем, че един ученик стои 5-6 часа пред компютър. Това е много време, знаейки прекрасно психологията на днешния подрастващ младеж, който стои пред телефона.

Тоест - увеличава се пребиваването му пред електронния носител, това е опасно за негово здраве, зрение и стойка. Дигиталната раница би могла да послужи не като основно средство и не със идеята да облекчи разходите за учебници, а по-скоро като една допълнителна алтернатива, на която на децата да им им е интересно''. 

По темата директор Василева е на мнението, че дигиталната раница е чудесен инструмент, който е в подкрепа на ученици и учители, но в никакъв случай не е инструментът, който категорично трябва да замени това ''детето да изследва, експериментира, презентира и работи в група или т.н. преносими умения, които се трупат през различните техники и стратегии на преподаване и учене'', казва тя.

На въпроса дали 300 лева са достатъчни за да подпомогнат поне частичното покриване на разходи, той казва: ''Ясно е, че не са достатъчни. Най-хубавата част от всичко това е, че те са адресирани до всички семейства и този принцип на справедливо отношение към всички е много смислен. 

Ясно е, че тези средства покриват една незначителна част от разходите на всеки ученик, но в държавата, в която живеем не би могло да се очаква изведнъж да има голяма финансова субсидия. Тя затова се казва ''подкрепа''.

Г-жа Василева също се съгласява, че тези пари са недостатъчни.

''Никога не са достатъчни, когато говорим за грижа за дете, защото да отглеждаш дете е привилегия, предизвикателство и скъпо струващо удоволствие, за съжаление. Все пак е помощ!''

Според Стаматов освен родителите да предвиждат ежегодните разходи за учебната година е важен и един друг момент, който често изпускаме: ''Много е важно родителите да учат своите деца на грижа към имуществото. Нещо от особено значение, защото почти винаги учениците си тръгват със забравени вещи!''

Кварталната книжарница / големите вериги?

И все пак ако трябва да направим кратка равносметка за това колко би ни струвала една нова учебна година, стигаме до следните изводи: Обратно на очакваното, закупуването на материали от малка книжарница излиза доста по-евтино от това от голяма верига, но пък при по-големи вериги има в пъти по-широко видово разнообразие.

Най-евтината ученическа раница, която видяхме бе на цена от 49,90 лв. в малка квартална книжарница, а тези в големите започват от 57,00 лв.

Ако трябва да изчислим средния разход за най-важните консумативи за училище (10 тетрадки A4 по 60л., скитник, несесер, ножица, острилка, гума, комплект чертожни инструменти, пергел, цветни моливи и акварелни бои) би бил около 70 лева. Заедно с другите разходи за униформи и помагала, 300 лева наистина са недостатъчни, но с тези промени определено вървим във все по-вярна посока!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук