Минимум 400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за образование за 2019 г. Това каза пред журналисти в УНСС министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от „Фокус“.
 
„За основните политики, които сме анонсирали, имаме гаранция, че ще бъдат финансирани. Най-голямата част от ръста ще бъде насочена към основния фактор – това е учителят. За увеличение на заплатите на педагогическия персонал са предвидени 330 млн. лв. в бюджета за следващата година. Още близо 29 млн. лв. са предвидени за обучение на непедагогическия персонал. Оттам нататък може би най-голямото увеличение като ръст ще бъде това за дейностите по интереси. Скоро ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование, с които ще бъде регламентацията на дейностите по интереси и финансирането им в Наредбата за финансиране на институциите“, каза още Вълчев и обясни, че ще бъдат увеличени и средствата за закуски.
 
Образователният министър обясни, че трябва да се работи и по разликата във възнагражденията на младите и възрастните преподаватели. „Разликата при възнагражденията им във висшето образование е много по-голяма, отколкото в училищното образование. И въпреки, че средните брутни заплати в системата на висшето образование са над 1700 лв. – със 60% по високи отколкото в системата на училищното образование, имаме заплати на младите преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители. И сега е моментът със Съвета на ректорите да довършим този разговор. Ще имаме регулиране на минималната заплата за преподаватели във висшето образование – как трябва да променят дизайна на системата на заплащане, за да мотивира в по-голяма степен преподавателите както за по-качествено обучение, така и за кариерно развитие“, каза още Вълчев.