"Образованието е най-важната инвестиция за развитието на обществото ни, то ни обединява. Именно затова разговорът за образованието е разговор за бъдещето". Това посочва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в обръщението си по повод на първия учебен ден, разпространено от пресцентъра на министерството.

Вълчев поздравява учениците, учителите и родителите за първия учебен ден, който, по думите му е празник, отбелязван с радост и надежда - надежда за бъдещето, което е свързано с децата ни.

"Уважаеми родители, с вас имаме обща мисия - да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, добри и креативни хора. Само заедно можем да постигнем това. Подкрепяйте децата си и възпитавайте у тях уважение към учителя. Това е начинът да успеем в партньорство да изпълним своята мисия", посочва министър Красимир Вълчев.

"Уважаеми учители, обществото разчита на вас да се справим с най-важните предизвикателства, пред които сме изправени. Няма друга професия, от която толкова много да зависи бъдещето ни, духовното и социално-икономическото развитие на страната. Можем да имаме добро образование само с добри и мотивирани учители. Затова полагаме всички усилия да гарантираме политическия и бюджетен избор за повишаване на учителските заплати. Същевременно е важно да оправдаваме този избор с реални възходящи образователни резултати", заявява просветният министър.

Той отбелязва, че големите предизвикателства пред учителите са да мотивират децата да учат, да провокират въображението им, да ги възпитат и дори да ги вдъхновят да станат утрешното поколение учители.

"На вас разчитаме и ви се доверяваме", допълва Вълчев.

По думите му, първият учебен ден е преди всичко празник на учениците. На тях министърът припомня, че стъпките по пътя на знанието са бавни и трудни, но винаги носят видим и траен резултат, който е гарант за развитие и успех.

"Вие сте тези, които създават утрешното общество, които ще съхраните България и българското", казва още Красимир Вълчев.

"Мили първокласници, радвайте се на вашия първи учебен ден! Пожелавам ви нестихващо любопитство към новото и познанието. Умението да четете, пишете, смятате и разбирате ще отвори пред вас нови врати и ще ви съпътства през целия житейски път. Бъдете здрави и ученолюбиви!

Честит празник на всички и на добър час!", завършва министър Красимир Вълчев обръщението си по повод на първия учебен ден.