Голяма разлика в резултатите на учениците по български език и математика, показват данните от тазгодишното външно оценяване след седми клас, анализират в свое проучване от Института за пазарна икономика.  Средната разлика е в полза на българския език и е 19,7 точки спрямо математиката. 

Общинските данни са агрегирани въз основа на публикуваните в портала за отворени данни средни стойности на ниво училище. Средният брой точки за всяка община е равен на средния резултат на училищата в нея, претеглен с броя на явилите се ученици на всеки от изпитите.

При прегледа на данните трябва да се има предвид, че колкото по-малък е броят явили се ученици, толкова е по-голяма вероятността средният резултат в конкретната община да варира значително от година на година, и е възможно сред водещите да се нареди малка община, където са се явили няколко добре подготвени ученици.

Обратно – големите общини, където ежегодно се явяват голям брой ученици в общия случай запазват относително постоянни резултати. За поредна година на първо място на оценяването по български език и литература се нарежда община Неделино, със 75 точки от възможни 100 при явили се 40 ученици, а този път на второ място излиза Бобошево, със 74 точки, но с едва 9 ученика.

В топ 10 влизат още няколко общини на територията на област Смолян, които традиционно се представят добре на външните оценявания и зрелостните изпити – Златоград, Баните, областният център Смолян.

Сред водещите общини са и няколко големи областни центъра – Варна (68 точки) леко изпреварва Столична община (67 точки) тази година, а с висок резултат са и Благоевград, Бургас и Велико Търново.

С под 10 точки са две общини – Грамада и Трекляно, a видими струпвания на общини с по-нисък резултат има края Стара Загора и Сливен, Добричко и Видинско.

Най-високият резултат по математика тази година е в Сърница с 63 точки, следвана от Златоград (50 точки), Варна (49 точки), Столична и Неделино (по 47 точки).

В челото на класацията попадат както малки общини, така и големи областни центрове. С под 10 точки пък са няколко малки общини – Сухиндол, Невестино, Чупрене, Бойница, Трекляно.

Доколкото може  да се говори за клъстери с относително високи резултати по математика, такива са например общините в област Смолян, както и в Средногорието.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук