Омбудсманът на Пловдив - инж. Борислав Стаматов представи своя Отчет на дейността си като Обществен посредник на територията на община Пловдив през изминалата 2023 година, пише Пловдив24.

Ето едни от най-интересните казуси, постъпили в институцията:

Неприето дете в желаното училище е била причина родител да изкаже пред омбудсман своето неудовлетворение срещу принципа на прием на първокласници в училищата в Пловдив при равен брой точки.

Неговото дете е било класирано наравно с няколко други деца на последното възможно място за прием, но поради генерирането на по-малко случайно число, което се използва при подобен паритет, то беше изпаднало от класацията.

Разочарованието на цялото семейство е било голямо, тъй като това училище е било единственото желание за тях и дори за целта те бяха закупили апартамент в близост до местоположението му.

Гражданинът е изказал мнението си пред Стаматов, че критерият на случайното число при еднакъв брой точки не е обективен и дори дискриминационен.

Той изрази и съмнение, че след като числото се генерира в момента на подаване на документите, някои от "по- привилегированите“ родители биха могли да научат своето такова и това на другите кандидати и ако се прецени, че тяхното случайно число е ниско, те да изтеглят документите си.

Идеята на това действие е, че при подаване наново на документи се разчита системата да генерира ново по-голямо случайно число. Пловдивчанинът е предложи, а омбудсманът от своя страна препраща това предложение на ресорния заместник-кмет на Община Пловдив.

Предложението е за по-голяма безпристрастност софтуерът на програмата да генерира случайното число в деня, когато излизат резултатите за класиране, а не в деня на подаване на документите, за да може да се сведе субективния фактор до минимум.

Община Пловдив оцени даденото предложение като разумно и логично и пое ангажимента да направи проучване за технологическите възможности за подобна промяна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук