Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията, пише Труд бг.

През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие.

По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение.

Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в цялата страна са 62 398, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 15% спрямо предходното тримесечие.

Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти.

Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през четвъртото тримесечие на миналата година са 23 308. Това е с над 27% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Пловдив, където увеличението на продажбите е с 36%, а на трето място е Стара Загора с ръст от 19,7% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 16,8%, във Варна е с 5,6%, а в Бургас с 3,9%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през четвъртото тримесечие на миналата година. Регистрираните в тези населени места сделки са 39 090, което е с 8,6% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много.

От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си.

Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот.

Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Чепеларе. За едно тримесечие там са вписани 148 продажби на имоти, което е с 64% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Чепеларе е много хубава, има условия за каране на ски, което прави града изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Костинброд и Благоевград. За едно тримесечие в службата по вписванията в Костинброд са регистрирани 298 продажби, което е с над 61% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Благоевград само за три месеца продажбите са 643, което е с 58% повече спрямо предходното тримесечие.

Близостта на Костинброд до София е основната причина за ръста на сделките. Районът на Благоевград също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Елхово. Регистрираните сделки там са 285, което е увеличение с над 52% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от службата по вписванията в Панагюрище, където сделките са 218, а ръстът е с 44,4%. Със своите стари къщи и исторически забележителности Панагюрище е много привлекателен град.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Свиленград (429 сделки и 43% ръст спрямо предходното тримесечие), Дряново (110 продажби, +42,9%), Пловдив (4870 сделки, +36%), Разлог (977 продажби, +39,2%), Елин Пелин (354 сделки, +38,3%), Сандански (373 продажби, +34%), Перник (663 сделки, +32,9%) и Девин (109 продажби, +31,3%).

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 28 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

За едно тримесечие

В 31 общини има по над 500 покупки

9 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен.

В службите по вписванията в 9 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода октомври-декември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър, Плевен и Ямбол.

В службите по вписванията в други 22 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране.

Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби през четвъртото тримесечие на миналата година са 2218.

В София са сключени 10 075 сделки през четвъртото тримесечие, или 16,1% от всички регистрирани продажби на имоти за периода, показват данни на Агенцията по вписванията. На второ място е Пловдив с 4870 сделки и дял от 7,8% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3860 продажби, или 6,2% от сделките, се оказва че над 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук