В условията на пандемия МОН прави всичко възможно да подготви системата за поредната вълна от коронавирус, за да осигури обучение с най-малък риск. Наша основна цел е осигуряването на максимално дълго присъствено обучение. Документът е изпратен за съгласуване в МЗ.

Това заяви образователният министър проф. Николай Денков от трибуната на НС.

Депутатите го поканиха на изслушване във връзка с подготовката на образователните институции за посрещане на новата учебна година в условията на пандемия. 

В пленарна зала министърът заяви, че средното образование ще премине онлайн само в краен случай, и то на локален принцип, когато страната влезе в тъмночервената зона. Ако България е в жълтата или оранжевата зона, институциите ще продължават да работят. При карантиниране на ученик негов учител поема обучението му в електронна среда.

„Към дистанционно обучение преминават първо учениците от 8 до 12 клас. Най-малките деца ще учат онлайн само при крайна необходимост. В червения сценарий училищата работят по график за преминаване към дистанционно обучение.

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, всички ученици преминават към дистанционно обучение“, допълни Денков.