Статистиката от днес показва следното - при учителите е по-сериозна бройката на диагностицираните с COVID-19 - 3,87%, при учениците ситуацията е малко по-спокойна - 1,27% в страната. Разликите в отделни части от страната е 7-8 пъти. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков.

По думите му непрекъснато са давали възможност да се преминава към онлайн обучение, за да могат да се възстановят учителите. Допълни, че сега е най-подходящият момент да си отпочинат и учителите, и учениците, тъй като всички са много уморени от създалата се ситуация.

Не се предвижда удължаване на учебната година. Част от пропуските ще бъдат наваксвани в извънкласни занимания.

Очаква най-късно до края на март тази вълна да е притихнала. В спорта и изкуствата се предвиждат програми за извънкласни занимания. Включена в бюджета е и програмата за безплатни екскурзии за ученици.

НВО и матурите трябва да бъдат направени по начина, по който е заложен, обсъжда се как да се подобрят тестовете, за да бъдат насочени към оценка на компетенциите на децата, но това не може да се случи за тази изпитна сесия, каза Денков.

Безплатните учебници за 8-12 клас ще останат за следващ етап, стартирането на такава кампания изисква доста по-сериозна работа, коментира министърът на образованието.

От 1 април се очаква заплатите на учителите да достигнат ниво от 25% над средната за страната, каза Николай Денков.

По повод сметките за ток в училищата - има спестени средства от онлайн обучението, които могат да се използват за ток, парно и други разходи. 40 млн. лева допълнително ще бъдат разпределени между училищата за режийни разходи.

За преминаването на НИМХ към Министерството на екологията от МОН Денков каза, че единственото, което се променя - ще бъдат второстепенен разпоредител на средства към МОСВ, а не към образователното министерство. Решението е на МС и има своите аргументи, допълни Денков.