"Ние сме предупредили много отдавна, че ще въведем зелен сертификат в сградата на МОН. Достъпът на граждани не е затруднен от този режим, а само администрацията на МОН", заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в "Лице в лице" по bTV.

Гражданите  могат да влизат в сградата на МОН без зелен сертификат в определено място, което е обособено специално за целта и ще могат да си зададат въпросите, уточни ескпертът. 

"Диагностирцаните с коронавирус учители са са 5 процента, средно за страната. В Благоевград са 10 процента. Учениците - средно са почти 2 процента. Когато има повече от няколко заболели учители в едно училище, става проблем. 5 процента е много висок процент за заболеваемост.

Различно е в различните области, затова търсим решение на ниво области и общини.

През тази седмица чакаме рекордна заболеваемост, следим и интензивните легла. Ако кажат - в етап 3 сме на ротация, трябва да сме готови. Здравните власти изцяло решават дали учениците да учат онлайн или присъствено" - обясни Денков.

По думите му, учителите с ваксина са общо 48 процента, учениците в гимназиален курс са близо 10 процента средно за страната. Докато преболедувалите в гимназиален етап са близо 8 процента. 

"Нашата цел беше присъствено да завърши първи срок, не успяхме. Ще стоят въпросите с наваксването на материала. Нещо много важно - много лесно търсим виновни. Вече 2 години се намираме в изключителна ситуация. Въпросът е да направим най-доброто, според силите си" , заяви Денков.

"Бюджетът по отношение на образователната система изглежда много добре, аз действително няма от какво да се оплаквам. Във висшето образование също са изпълнени очакванията. Продължава диалогът с Асен Василев във връзка с актуализацията на бюджета през лятото". 

Бунт на синоптиците от НИМХ срещу Денков, имат остро питане към Петков

Министър Денков обясни и за общата фондация с премиерът Кирил Петков. Според него Фондация "Център по приложни изследвания и иновации" е учредена от него и Кирил Петков, за да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството. Курсовете са били вечерни курсове а лекторите са работели безвъзмездно. 

"Курсовете са много хубави. Сега вече нямам време за да водя лекции", хвърли светлина акад. Денков.

"Малко се изненадах от драматичния тон на писмото от НИМХ. Ние нямаме ангажименти да имаме конкретни институти под нашата шапка. Нашата роля да бъдем еднакво отдалечени от всички институти в България", така просветният министър  коментира предложението НИМХ да излезе от системата на МОН.