Училище иска неправомерно да изключи шестгодишно дете. Майка му се оплака, че върху нея е указан натиск да премести сина си в друго учебно заведение.

„На 18 октомври бях извикана при директорката, защото синът ми бил агресивен. Дотогава не е имало такъв проблем – нито учител, нито директор ми е казвал такова нещо.

Качих се при директора и там ми обясниха, че 6-годишното ми дете е супер агресивно“, обясни майката на детето Борислава Методиева. Тя попитала какво се очаква да направи. В отговор на това била помолена да го премести.

„Аз бях в шок. Казах им, че те са педагози и трябва да открият проблема. Предложих им да се поработи и с психолог. Те обаче настояха да си преместя детето. И така започна цялата история“, поясни Борислава Методиева пред бТВ.

На следващия ден занесла заявление за посещение на детето при психолог. Междувременно обаче започнала да получава упреци, че „не си гледа децата“, „че е разведена“, както и че „ходи да работи“.

„Детето ми разказа, че има съученик, който бие всички, както и че е получавал удари по главата докато спи. В последствие разбрах, че става дума за внучката на директорката Таня Иванова“, уточни още Борислава Методиева.

„Дъщеря ми е приятелка с внучката на директорката и тя не е потърпевша. Доколкото зная обаче, случаят с детето на Борислава не е единствен. Знам за това дете от ноември миналата година, когато то се появи в групата. Тогава беше на три години. Неговите родители също работят в училището“, обясни Наталия.

Борислава Методиева, както и други родители са подавали сигнали, че това момиченце посещава групата в училището неправомерно, защото е по-малко и не е записано официално там чрез системата за разпределение на местата. При първата проверка не е установено нарушение.

„Политика на училището е да се дава възможност на децата за адаптационен период. Моята внучка беше в тази подготвителна група. Родителите ѝ имат желанието тя да учи в това училище и поради тази причина е посещавала тази групата“, категорична е обаче Таня Иванова, директор на 33 ОУ „Санкт Петербург“ в столичния квартал „Люлин“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук