Решението дали да се въведат сертификати е на Министерство на здравеопазването. По която от линиите да тръгнем Зелени сертификати или затягане на мерките в училищата) те ще срещнат нашата подкрепа, ако не преминат някои червени линии.

Ако се въведат зелените сертификати това ще стане не по-рано от един месец, за да има време да се настрои системата и да се ваксинират учители. 26% от учителите са ваксинирани с две или една доза от ваксината срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Очаквам учителите да решат да се ваксинират. Няма да си позволим да губим учители. Тук говорим само за педагогическия персонал, не за учениците. Ако сте си направил антигенен тест, ще можете да преподавате. Трябва да показвате теста на всеки 2-3 дни. Ако сте се ваксинирали, ще се следи състоянието“, обясни той.

„Тези мерки не са за учениците. Децата ще трябва да спазват мерките. Това е начин да намалим риска“, уточни министър Денков.
По думите му в някои училища има вероятност да се стигне до електронно обучение заради големия брой болни учители.

Просветният министър обясни при какви условия ще се преминава към ротация в училищата. „Ако 20% от децата отсъстват или 30% от паралелките са карантинирани“. По думите му рискова среда са школите.

„Налага се да сложим приоритети заради високия брой на заразените“.

Във връзка източените 8 млн. лева за фиктивни почивки, министър Денков заяви:

„Направихме серия от проверки. За месец юни и юли се отчитаха деца, които почиват в бази, които са затворени. През цялото време те са рапортували, че в тези бази има деца. Става въпрос за период от 2 юни 2019 г. В случая няма договори и регистри.

Другата програма върви по друга линия. Изпратили сме сигнали на компетентните органи. Очевидно има занижен контрол. За да спра плащанията, са били установени нарушения. Задвижил съм процедура по назначение на нови хора“, коментира още проф. Николай Денков.