Видео в социалните мрежи шокира с ужасяващи кадри за побой над момиче в столичен мол. Агресията между децата ескалира с изумителни темпове, а въпроса как и могат ли да бъдат наказани извършителите на побоя, става все по-актуален.

"Не можем да кажем, че това се случва, защото учениците са онлайн. Това се случва, защото обществото ни е обхванато от духовна простота. Ценностите са размити и почти не съществуват. Правото на достойнство, което отсрещният трябва да има и ние да му го даваме и да го уважаваме, вече започва осезаемо да липсва в младия човек, което е плашещо", коментира психологът Калин Гайтанджиев в "България сутрин" по Bg On Air. И добави, че като общество не уважаваме живота. Родителите на тези деца най-вероятно имат нихилистично отношение към живота, смята психологът. "30 години назад хората, които ни управляваха имаха нихилистично отношение към живота на човека. Те не зачитаха самите те правилата и ги тъпчеха. Това нещо вече се вижда. Страшното е, че става епидемия от насилие. Насилието вече е норма. Не се бият скрити някъде, правят го демонстративно и това явно им носи удовлетворение. Вместо да им носи удовлетворение да създават. Това е плашещото", изтъкна още психологът.

"Свидетели сме на един изключително грозен, неприятен и опасен инцидент. Родителите на пострадалото момиче имат възможност по закон да сезират правоохранителните органи със съответен сигнал, жалба по своето местоживеене. Достатъчно ясно и красноречиво е самото съдържание на клипчето и това, че на вас медиите то е станало вече известно на обществеността, което е законен повод за образуване на досъдебно производство, което най-вероятно се е случило от страна на прокуратурата", обясни адвокат Димитър Марковски. 

Той подчерта, че трябва да се търси наказателна отговорност. Гостът поясни, че трябва да се прецени дали е хулиганство и какъв е характерът на причинените телесни повреди на пострадалото момиче. Повдигането на наказателна отговорност за хулиганство и нанасяне на телесни повреди няма да ангажират ефективно наказание, ще се стигне до съвсем леки последици - обществено порицание или налагане на минимални административни санкции.

"Наказанието и страхът не могат да бъдат превенция. Те могат да бъдат част от някакви превантивни мерки. Превенцията, която работи, е да имаме отношение към живота. Да не сме нихилистични към нас самите и към човека отсреща. В затвора точно наблюдавах нито един от хората, които бяха вътре, не извършваше престъпление с идеята, че ще бъде заловен. Наказанието не ги плашеше преди да се сблъскат с него", подчерта Гайтанджиев. 

По думите на психолога обаче, трябва да се обърне внимание на това, че в този случай родителите са движещата сила, която може да насочи детето към нещо смислено.