Новата учебна година може да започне с хаос, ако действително намерението на образователното министерство е да работим по нови програми, но със стари учебници, пише “Труд”, позовавайки се на дългогодишни учители.

Притеснението им идва след изявлението на министъра на образованието Николай Денков за предстоящите реформи.

“Прегледът на учебните програми, който образователното министерство прави с помощта на учители, специалисти и ученици, вече е към края си”, каза Денков пред БНТ. И отбеляза сроковете: “Ще използваме лятото, за да ги променим.

Успоредно развиваме и средствата, така че да вървят заедно със съдържанието. Новите учебници ще отнемат повече време, но основата им са новите учебни програми”.

В много случаи и учители, и ученици казват, че съдържанието не е ясно подбрано, академично поднесено е, в много случаи при прехода от интегрални към по-специфични дисциплини изведнъж се губи усещането, че това е цял наратив и от там децата се загубват, обясни целта на реформите министърът.

От думите на Денков стана ясно, че има вероятност и учебната година да започне по-рано.

“Ще продължавам да убеждавам учители и родители за необходимостта от допълнителни учебни седмици. Те трябват и за повече упражнения, и за ваканции, за да могат учениците и учителите да почиват периодично, заяви образователният министър.