Тийнейджър е бил изоставен от учителите си на летището във Франкфурт по време на ученическа екскурзия. Групата пътувала до Париж с прекачване през Германия. Момчето изгубило документите си в първия полет, но никой от учителите не останал с него, докато му изкарат временен паспорт. Екскурзията била организирана от учителка по география, а главен организатор на групата бил бивш учител по география от същата гимназия – Националната природо-математическа гимназия Акад. „Любомир Чакалов“ – гр. София.

„Видях, че документите ми липсват. Попитах дали мога да се върна, за да ги потърся. Докато ги търся, видях, че групата вече е отишла към мястото за проверка на документи. Аз нямаше как да премина, защото моите липсваха. Полицаите ми казаха, че може да ми се извади временен документ”, разказа пред Нова тв 17-годишният Атанас Иванов от Кюстендил. 

Групата е била от около 50 души – 40 от тях са били ученици, имало е и 10 бивши и настоящи учители, сред които и организаторите. Водач на групата е бившият учител по география от Природо-математическата гимназия в Кюстендил Георги Пейков, който коментира случая от Франция.

„Времето между двата полета беше много малко. Нямаше как временните документи да се извадят преди следващия полет. Държахме връзка с него – и аз, и съучениците му. Аз съм водачът на групата. Вариантите бяха или всички 40 ученици и други пълнолетни пътници да изпуснат полета, или да тръгнат за Франция без водач. А да тръгнем да се връщаме – не един родител щеше да ми звъни, а 20 да ми се обадят недоволни, че екскурзията е пропаднала по този начин”, обясни Пейков.

„Почувствах се уплашен, защото това беше първо подобно преживяване за мен”, споделя ученикът. 

Майката на Атанас – Сашка Сугарева, започнала сама да търси начини как да прибере сина си обратно в България. „Започнах да пиша в една група във Facebook за майки на тийнейджъри, които ми дадоха контакти на консулството във Франкфурт, както и контакти на друга Facebook група за пътувания. Започнах да търся начини как детето да се прибере”, разказва Сугарева.

Така попада на Евгени Игнатов – мъж от Кюстендил, който живее и работи в Германия. Именно той е човекът, който помага на Атанас да извади временни документи и билет за полет обратно към България. 

„До момента никой от организаторите на екскурзията не се е свързал с нас. От тези 50 човека 10 са били възрастни. Никой не реагира адекватно”, заяви майката.

Групата от 50 ученици от гимназията била съпроводена от една учителка по литература. Групата е била от ПМГ – Кюстендил. Но екскурзията не е била проведена от учебното заведение действително, а от някогашни учители.

Атанас Иванов от Кюстендил е възпитаник на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ – София. Момчето е неизменен участник в националния отбор по география. Ученикът получи и почетен плакет на община Кюстендил за високи постижения в областта на географските науки.

На проведената онлайн XVII международна OLGENAS олимпиада по география от 19 до 21 януари 2022 г. (Джокякарта, Индонезия) отборът на България завоюва златен медал и бе обявен за абсолютен шампион. В отбора участват Атанас Георгиев Иванов и Даниел Димитров от МГ „Петър Берон“ Варна.

Директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов, който бе категоричен, че екскурзията не е организирана от училището, а учителите са в платен годишен отпуск, съобщава struma.bg.

„Колегите, които са в групата, са в платен годишен отпуск според Кодекса на труда. Като се върнат, ще им бъде потърсена отговорност за това, че са замесили името на гимназията с нерегламентирана екскурзия”, добави Ушагелов.

Директорът на училището поясни, че от НПМГ са оказали пълно съдействие на Наско и неговите родители.