Лятото е страхотно. Това е време за удоволствие, за изпълнени със смях летни вечери, за прекарване на повече време навън. Радвайки се на слънцето, партитата и морето обаче, надали се замисляме за здравето ни. А се оказва, че дори и в този горещ сезон ни дебнат не една или две опасности.

Вижте някои от капаните на лятото и се опитайте да ги избегнете.

Пътуване със самолет

Лятото е чудесно време за пътуване - има толкова много забавни места за посещение и семейни екскурзии. Но по време на ваканцията си сте изложени на стотици микроби по летищата, самолетите и обществения транспорт.

Ще се изненадате колко мръсни могат да бъдат някои привидно чисти части на самолета. Не забравяйте да миете ръцете си често и се въздържайте да пипате твърде много повърхности, ако не е необходимо.

25-годишен мъж, затворен в тялото на дете: Мразя момчето в огледалото (СНИМКИ)

Алкохол

Барбекютата, фестивалите и летните партита могат да бъдат супер, но всички те включват едно нещо, което сериозно пречи на здравето ви: алкохол. Пиенето, особено в най-топлите часове на деня, може да бъде опасно.

Твърде много алкохолни напитки могат да причинят дългосрочни последици за здравето – най-малко дехидратация и махмурлук. Добавяйте по чаша вода към всяка напитка.

Дехидрация

Дори когато не пиете алкохол, дехидратацията е опасна през лятото. Ако се движите или потите повече, пийте повече вода или студен чай.

Тази комбинация на закуска предпазва от диабет

Хранително отравяне

Пикникът и скарата представляват своеобразна опасност, когато става дума за хранително отравяне. Ако продуктите не са съхранявани правилно, могат да причинят диария, повръщане и дори натравяне. Уверете се, че ядете проверени неща и ако се съмнявате в нещо, се откажете от него.

Топлинен удар

Има разлика между чувството, че ви е малко топло и че топлината ви изтощава. Ако имате работа навън или тренирате, опасността от топлинен удар става голяма. Признаци, като замаяност, припадък, мускулни спазми и гадене, са сериозни, затова веднага потърсете лекар.

Ухапвания

Понякога едно невинно ухапване може да прерасне в нещо сериозно. Ако усетите повее от обичайното зачервяване и сърбеж, потърсете лекарска консултация, защото насекомите са носители на всякакви болести и случаят може да не е безобиден.

Морската вода

Да поплувате на плажа е чудесен начин да се охладите, но ако се къпете в замърсени води (разлив на мазут, например), има опасност от алергии или кожни раздразнения. Ако се съмнявате, че мястото не е чисто, по-добре не влизайте.

Ако попаднем в капана на мъртво вълнение: Три основни съвета

Обрив

Когато мислите, че предпазвате кожата си през лятото, слагайки слънцезащитни продукти, не бързайте със заключенията. Има ред опасности, които могат да представляват риск за кожата ви през този сезон.

Високите температури могат да предизвикат и топлинен обрив. Обърнете внимание на съмнителни зачервявания или пъпки и потърсете лекар, ако продължат дълго време.

Слънчево изгаряне

Слънчевите изгаряния са повече от неприятни. Те могат да доведат до белези, ако не сте внимателни, да не говорим, че ви излагат на сериозен риск от рак на кожата. Уверете се, че използвате слънцезащитни продукти всеки ден - особено при по-продължително седене на слънце.