Рискът за предаване на заразни болести от животни върху хора се увеличава. За опасността предупреждава проф. Сара Гилбърт, експертът, който ръководи създаването на ваксина срещу коронавируса в университета "Оксфорд".

По думите й, причината за повишения риск е начинът ни на живот. И най-вече - все по-голямата гъстота на населението, международните пътувания и изсичането на горите.

Произходът на патогена на коронавируса все още е мистерия, но масово експертите предполагат, че той е прескочил от прилеп върху друго животно, което по-късно го е предало на човек.

Други болести като Ебола, SARS и Западно нилската треска, също започват разпространението си от животни. Но COVID-19 се оказа най-заразен.

Данните на СЗО показват, че милиарди случаи на заболели и милиони смъртни случаи са свързани с зоонозни болести, а около 60% от зараждащите се инфекциозни заболявания, за които се съобщава в световен мащаб, са прескочили от животни към хора.

Според проф. Гилбърт заплахата от тези заболявания няма да намалее в бъдеще, защото светът става все по-глобализиран.

"Поради начина, по който се развиват нещата в света, в бъдеще ще имаме все повече огнища на зоонозни болести.

Все по-голяма гъстота на населението, все повече пътувания, изсичането на горите - те правят прескачането на зарази от животни върху хора по-лесно, а някои от тях също ще се превърнат в епидемии", казва професорът по ваксинология в Института "Дженър" на Оксфордския университет пред The ​​Independent.

Миналият месец експерти от ООН също предупредиха, че рискът от зоонозни болести ще се увеличи ако не се предприемат нужните мерки да се предпази дивият живот и природата.

Но проф. Гилбърт, която е работила и по ваксината срещу грип преди години, не предупреждава само за вероятната поява на нови зоонозни болести. Според нея нов вид инфлуенца, подобна на тази от зимния сезон на 2017 - 2018 година, ще се появи отново.

По данните на Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ близо 80 хил. души умират от вируса през зимата на 2017 - 2018 година. Това бе най-смъртоносната епидемия през последните десетилетия.

"Ще има още една пандемия от грип в близкото бъдеще. Той отново ще се появи, но не можем да предположим кой щам ще бъде", казва проф. Гилбърт и признава, че е работила върху универсална ваксина за всички видове грип като H1N1, H3N3 или H7N7.

"Ако имаме подобна ваксина, няма да е нужно да знаем предварително какъв щам ще ни удари", обяснява тя. Но все още подобен препарат не е одобрен.

"Грипът причинява по няколко пандемии на век. Има толкова много видове, че на практика не можем да го изкореним напълно", казва проф.

Гилбърт и обяснява, че едрата шарка е била унищожена, тъй като не се среща при животните. Тази седмица бе направен и друг напредък - Африка вече е свободна от полиомиелита.

"Има и други заболявания като морбили, които на теория могат да бъдат елиминирани, тъй като не се срещат при животните.

Но това не важи за грипа. Той се среща в много диви птици, а ние не можем да се отървем от този резервоар.

Така че грипът ще продължи да заразява хората с нови видове, които не сме срещали досега", казва експертът.

Предупреждението на проф. Сара Гилбърт идва малко след като нов щам на COVID-19 бе открит в Индонезия. D614G е 10 пъти по-заразен от останалите щамове на коронавируса, но пък заразените с него карат болестта по-леко.

Според СЗО, този щам вече циркулира в Европа и Америка. Открива се и в Сингапур и Малайзия. Експертите се опитват да разберат дали именно той не стои зад увеличаването на броя на заболелите в цяла Европа.