12 души са загинали в английското графство Есекс, а други 20 са засегнати от рядка бактериална инфекция. Това съобщиха здравните служби на Острова, цитирани от „Гардиън“.
 
Общ 32 случая на стрептококова инфекция от инвазивна група А са били потвърдени в страната. Бактериите от група А са безвредни, когато се носят върху кожата, но могат да са смъртоносни, когато навлязат в кръвта. Хората, чиято имунна система е отслабена от болест или старост, са особено застрашени.
 
Заразените са възрастни хора, на които са били третирани рани в старчески домове или в собствените им домове. Случаи на инфекция има в цял Есекс.
 
Здравите хора могат да развият сравнително лека инфекция като стрептококи в гърлото, която лесно да отшуми, но която могат да предадат на други хора чрез кашляне или кихане, без дори да го осъзнават.
 
„Рискът от заразяване със стрептококова инфекция от инвазивна група А е много нисък за повечето хора и лечението с антибиотици е много ефективно, ако започне рано“, обяснява Ейчъл Хърн от местната комисия по здравеопазване.
 
Стрептококите от група А стават потенциално смъртоносни, когато причиняват сепсис, токсичен шок и некротизиращ фасциит.

Превод и редакция: БЛИЦ