Присъда от 17 години лишаване от свобода за убийство спрямо Ц.А., която е потвърдена от състав на Апелативен съд – Пловдив, е оставена в сила от Върховния касационен съд и вече е приведена в изпълнение.

Подсъдимият Ц. А. е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил биологичния си баща, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. На 22.06.2017 г., в апартамент на ул. „Ландос“ в Пловдив, той затиснал с ръка устата на пострадалия, който спял и започнал да му нанася удари с нож.

Съдебните медици са открили 10 прободни рани по тялото на жертвата.

Съдът е постановил Ц. А. да изтърпи отделно и присъда от 4 месеца лишаване от свобода от предишно условно осъждане.

Другите две деца на починалия са предявили граждански искове от по 10 000 лв., за претърпени страдания от смъртта на баща си, които изцяло са уважени от съда. 

Служебният защитник на Ц. А. е обжалвал пред Върховния касационен съд наказанието на клиента си с мотива, че подсъдимият е невменяем и не носи наказателна отговорност. 

Върховният касационен съд е преценил, че правилно Апелативен съд – Пловдив се е позовал на заключението на комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, че подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Решението е окончателно.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ