Греяното вино е популярно в цял свят – немският му вариант е глювайн, скандинавският – гльог, руският – глинтвейн, като всички те имат много общи съставки. Това обаче не са единствените сгряващи напитки за сезона...
Горещ шоколад с ликьор и маршмелоу

Необходими продукти:

4 ч. ч. прясно мляко

1 шоколад

4 с. л. какао на прах

3 с. л. мед

1 ванилия на прах

щипка сол

щипка кардамон

50 мл шоколадов ликьор

10 бонбони маршмелоу

канела на прах


Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня. Загрейте млякото, без да кипва, и го смесете с меда, захарта, солта и какаото, пише Elle. Постепенно добавете млечната смес към разтопения шоколад. Овкусете с щипка кардамон, добавете ликьора и сипете в загряти чаши. Украсете с бонбоните и поръсете с канела.

Идея:

Можете да замените прясното мляко с негов веган вариант – бадемово, соево, оризово и т.н.


Боровинков пунш с коняк

Знаете ли че...
Пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на XVII в. Индийското му име „панча“, което означава „пет“ (броят на съставките на пунша: чай, захар, арабска ракия, вино и вода).

Необходими продукти:

3 ч. ч. ябълков сок

3 ч. ч. портокалов сок

6 ч. ч. сок от боровинки

1 ч. ч. мед

2 пръчици канела

4 броя карамфил

1 брой звездовиден анасон

щипка мляно

индийско орехче

шепа червени боровинки

100 мл коняк


Начин на приготвяне:

Изсипете соковете, боровинките и подправките в голяма тенджера, загрейте ги до завиране, без да кипват, и разтворете меда в тях. Сервирайте в предварително затоплени стъклени чаши и добавете във всяка по 25 мл коняк.

Съвет:

Не изливайте горещата напитка веднага върху алкохола – високата й температура отнема от качествата му, затова алкохолът се добавя към финала на рецептата.


Карамелен чай с ром

Не всеки хареса силният аромат на карамфил, канела, джинджифил. Затова ви даваме идея да замените подправките със сладостта на карамела.

Необходими продукти:

2 литра чай по ваш избор

100 мл ром

1 ч. ч. захар

настъргана кора от лайм/лимон

щипка смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Настържете кората на лимона в рома и оставете настрана. Сварете чая в тенджера и отцедете билките. Изсипете част от прецедения чай в касерола, в която добавете захарта и черния пипер. Разтопете захарта на карамел, като бъркате внимателно, докато не стане достатъчно течен, но без да загори. Изсипете го към останалия горещ чай и върнете на котлона (при намалена температура). Добавете и рома. Налейте в загряти чаши и поднесете с украса по ваш избор – канелена пръчица, резен лимон или ябълка, звездовиден анасон и т.н.