“Между 2000 и 3000 лв. струва на ден един пациент в реанимацията. Сумата е различна в зависимост от състоянието на болния и вида на медикаментите, които са необходими за лечението му.” Това разкри д-р Георги Матев, изпълнителен директор на болницата в Бургас.

Сред по-скъпите били медикаментите за съсирване на кръвта и лекарствата за поддържане на белодробните функции. Точно такива се използвали в момента за лечението на Димитър Желязков - Митьо Очите, пише „24 часа”.

На 8 юни вечерта той беше тежко ранен при престрелка в заведение 4уou в Слънчев бряг между 30-40 негови приближени и 10-ина на Божидар Кузманов - Божо Кравата. Загина гардът на Желязков Александър Алексиев.

“Не зная кой измисля цената на лечението дотук, но държа да отбележа, че пациенти в тежко състояние като това на Желязков сме имали много. Само тази година те са поне 15, а общо - около 200 души. Към всички се отнасяме еднакво – като към пациенти, които трябва да лекуваме. Може Желязков да е недолюбван в обществото, но за нас е само пациент. Не можем да го оставим да умре. В отделението по реанимация сме спасили много тежко пострадали в катастрофи, малки деца, бременни жени. Само заболелите от свински и птичи грип да вземем преди няколко години. Бяха 20-30 пациенти, за които се внасяха много скъпи медикаменти от Швейцария, лечението им струваше стотици хиляди левове. Едно отделение по реанимация почти винаги е губещо, тъй като то не се дофинансира от касата”, обясни д-р Матев.

Състоянието на Митьо Очите остава критично. Пациентът е седиран и изкуствено се поддържа в безсъзнание по преценка на специалистите.

Когато е бил приет в болницата обаче, и ден след това Желязков е бил в съзнание. След направената му втора операция на 10 юни опасните кръвоизливи са били овладени.

Желязков е бил консултиран с уролози от Стара Загора заради поражения на пикочния мехур. Те са преценили да не се предприема сериозна хирургическа интервенция, преди да бъде стабилизиран.

Над 70 сака кръв и плазма са му прелети, тъй като е докаран в изключително тежко състояние в бургаската болница на 8 юни вечерта. Желязков е прострелян с 5 куршума - 4 от тях са извадени по време на първата операция, продължила близо 9 часа. В горната част на гръдната кухина е останал 5-ият куршум.

Димитър Желязков е здравноосигурен чрез една от фирмите, в които се води на работа. Преди месеци, когато бе разпитан като свидетел в спецсъда по дело срещу Златомир Иванов-Баретата, Митьо Очите лично обясни, че се води на трудов договор в известна охранителна фирма.