40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“
С общата наздравица на пловдивчани и гостите на града ще бъде даден символичен старт на „Винария 2017“. Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата заедно с Нацианалната лозаро-винарска камара.
На “Винария 2017” ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора, заяви Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Ценителите могат да видят и опитат новите колекции на повече от 55 български и чуждестранни изби в Града на виното и деликатесите. Открита дегустация на 23 февруари ще представи носителите на отличия от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, най-голямото събитие в съпътстващата програма на изложбата.
Тя привлича вниманието и на много чуждестранни експерти. Най-добрият сомелиер на Германия Маркус Берлингоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби идват в Пловдив специално за „Винария“. Лекции ще изнасят енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния.
Специална презентация ще ориентира производителите как да излязат на винения пазар в САЩ. Тя се организира от Сдружение „Бранд маркетинг организация за световни вина“, която популяризира и изнася български напитки на американския пазар.
За първи път у нас ще има презентация с дегустация на италиански, грузински и чилийски вина, направени в съдове от глина, керамика и грес. Интересът към този древен метод се възражда в началото на 21.век и той вече се използва от стотици майстори в Европа. Модерният вариант на старинната технологията ще бъде представен на майсторския клас „Винификация в амфора“ на 24 февруари. Новост за „Винария“ е и дегустацията „Шоколад и вино“, която ще се проведе същия ден.
Наред с гроздовите еликсири, посетителите могат да пробват и различни видове храни, които предлагат участници в Международната изложба „Фудтех“ и които превръщат Града на виното и деликатесите в кръстопът на вкусове. Неговата оригинална визия и панорамата от изискани продукти привлякоха миналата година близо 40 000 гости от страната и чужбина.
Последвайте ни