С времето белите ни кецове започват да поемат цялта мръсотия на земята. Колкото ние искаме да ги поддържаме и да ги виждаме чисти, толкова и замърсените ни улици приемат маратонките ни за чисто нови платна, на които могат постоянно да се разписват и да рисуват страховити картини.
Въпреки това, има няколко начина, с които можем да преборим зацапванията и да носим маратонките си много бели, пише Elle. 

1. Помощ от пералня

Да, можете да хвърлите белите си маратонки в пералната машина - дори и да са кожени!
Премахнете връзките от тях първо. Това ще позволи на препарата да вникне дори в малките ъгълчета в обувката. Приберете връзките от обувките в специална перална топбичка, която ще ги предпази да се увиват около всичко останало и ги сложете заедно с маратонките в пералнята. Уверете се, че сте избрали правилния цикъл с ниска скорост за миенете. Това ограничава удрите на маратонката в барабана докато се мият. За да предпазите кецовете си още повече, опитайте да включите и други неща в миенето, които да действат като буфер (къприте са идеални за това). Не прекалявайте и с прахта за пране, тъй като може да остави остатъци от сапун, който ще направи обувките ви твърди.

2. Действайте бързо 

Ако не искате маратонките да стигнат до такова състояние, което да изисква да бъдат хвърлени в пералнята, то ще трябва да се научите да действате бързо, когато видите петно или зацапване. Почистването на място е лесен начин да запазите белите си маратонки свежи, тъй като така  не позволявате на мръсотията да проникне в матрията. Вземете специален почистващ препарат за обувки и потъркайте леко мястото с петното. Ето - чисти и бели маратноки!

3: Четките за зъби не са само за зъби

Ако имате трайно петно в труднодостъпна зона на маратонките си, тогава ще ви бъде полезна резервна четка за зъби. Смесете малко топла вода и нежен сапун, потопете четката за зъби в сместа и внимателно изтъркайте петното, за да почистите всеки сантиметър от любимите си бели маратонки.

4. Ограничете излагането на слънце

Колкото и да обичаме слънчевите лъчи, същото не може да кажем и за белите маратонки. Твърде многото слънце може да промени белия цвят, което води до мръсен жълтеникав оттенък. Постарайте се да ги съхранявате на хладно и тъмно място, когато не ги носите, за да ограничите увреждането от ултравиолетовите лъчи.

5. Съвършено избелване

Ако пералната машина не е направила вашите маратонки перфектно бели, то тогава може би е време да извадите белината. Сложете белите си кецове в перална торбичка, збъркайте три литра вода с една супена лъжица белина и оставете да се накиснат в съда.