Колкото по-малко мазнини, толкова по-добре. Този постулат, втълпяван години наред от диетолози, кардиолози и пр. хора в бяло, вече започва да се пропуква и учените поглеждат под друг ъгъл на проблема.
&nbsp;Британският кардиолог Асим Малхотра разрушава мита за вредата от наситените мазнини. Той смята, че дългогодишната политика на западното здравеопазване, насочена към понижаването на холестерола не само е безполезна, но и води до ръст на сърдечно-съдовите заболявания. Най-голямата медицинска грешка в съвременния свят, е, че отстранявайки мазнините, производителите компенсират вусовите качества на продуктите с изобилие от захар и въглехидрати.<br /> <br /> Калоричността на мазнините е силно преувеличена. Според много изследвания Средиземноморската диета е оптимална и за отслабване и за поддържане на оптимално ниво на холестерола, тъй като тя включва много зехтин, орехи, мазна риба.<br /> <br /> Независимо от научните полемики има една проста истина &ndash; без мазнини нормалната работа на организма не е възможна. Дефицитът на мазнини бива компенсиран със захар и въглехидрати. Да се избират само обезмаслени продукти не е задължително. Обикновената храна не е толкова страшна, както я описват диетолозите.<br /> <br /> <strong>Пържоли</strong><br /> <br /> Прясно приготвено нетлъсто свинско или телешко може да се яде 3-4 пъти седмично, без да се увличате по препечени кожички и мазнини &ndash; те са канцерогенни.<br /> <br /> &bdquo;Битува мнение, че свинското е мазно месо, което се усвоява много по-трудно от телешкото. Всъщност при здрави хора няма никакъв дискомфорт. И което е немаловажно &ndash; свинското изпреварва другите меса по съдържание на витамини от група В, които са ни особено нужни през мрачния есенно-зимен сезон&rdquo;, обяснява д-р Марина Макиша от руската Национална асоциация на диетолозите и нутрициолозите, цитирана от health.mail.ru. Притесненията за фигурата също са излишни. &bdquo;Трупането на килограми идва не от месото, а от обилните гарнитури от картофи, спагети или макарони, особено ако са залети със сосове и имат &bdquo;шапки&rdquo; от сирене или кашкавал&rdquo;, допълва диетоложката.<br /> <br /> <strong>Рибни консерви</strong><br /> <br /> За ползата на Омега-3 мастни киселини се знае много. Тях ги има във всички мазни риби &ndash; тон, есетра, скумрия, сардина. Въпреки превзетото отношение, една консервена кутия със скумрия и зеленчуци може да стане прекрасен обяд за почитателите на здравословното и балансирано хранене. Обърнете внимание на етикета &ndash; енергийната ценност като правило не превишава 100 кКал на 100 г, а в състава на консервите няма въглехидрати, а само белтъчини и мазнини.<br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/zabludi-za-zdraveto/1935-5-vkusni-mazni-produkta-za-vredata-ot-koito-hodqt-legendi" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong>Кои са останалите три мазни и вкусни продукта, нарочени за вредни, четете&nbsp;на най-полезния здравен сайт zdrave.to</strong></span></a><br /> <br type="_moz" />