Полиция и прокуратура затвориха лабораторията за белината „чудо”, предлагана като лекарство срещу рак и аутизъм.

Miracle Mineral Solution (MMS) е опасен химикал, чието действие е сходно, но дори по-опасно от това на белината. Сайтът, предлагащ този препарат, бе закрит в момента, в който търговците разбраха за разследването на bTV.

Главният държавен главен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че продуктът е незаконен и няма произход, а човекът, който го продава, няма никаква лекарска квалификация. 

Експертът заяви, че себестойността на продукта е равна на стотинки, а в уеб страницата той се продава срещу 45 лв за 200 мл. 

След акция на РЗИ-Бургас и полицията са иззети опасните препарати от лабораторията в Бургас. 

По думите на лекаря само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други изпитват сериозни здравни проблеми.

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни, че продуктът дори е по-опасен от белина.

Според нея той е силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. 

Нанкова посочи, че в зависимост от погълнатото количество продуктът може да бъде и смъртоносен. 

Светослав Стамков разпространи вредния продукт. Пред камерата той обясни, че "лекарството" не се използва за болести. Въпреки това на уеб страницата стана ясно, че те лекуват болести, с които дори модерната медицина все още има трудности.