Пандемията от COVID-19, доведе до големи проблеми за населението, дори и за тези, които имат късмета да не се заразят с опасния коронавирус. На първо място, епидемията доведе до панически покупки на храни и други стоки, дори в редица богати и уредени държави.

Кои са някои от отрицателните фактори и негативните последици, възникващи поради прекомерното запасяване със стоки и хранителни продукти?

1. Хората, които наистина трябва да се запасят с хранителни и санитарни продукти, не могат да имат достъп до тях

Тъй като хората панически пазаруват, в магазините има недостиг от редици стоки.

Следователно онези, за които тези продукти са спешно необходими, вече не могат да ги купуват, просто защото физически ги няма по рафтовете.

Оказва се, че някой създава резерв за себе си за месец и някой друг не може да купи нищо.

Освен това хората с ниски доходи не могат да си позволят да натрупат големи запаси за месеци напред: те са най-уязвими в тази ситуация.

Положението с хигиенните продукти е още по-сложно, защото ако част от населението остане без достъп до тях, тогава другата част, закупила всичко, пак ще бъде в опасност - в контакт с тези, които са останали без консумативи за лична хигиена.

2. Магазините не могат да осъществяват достатъчно бързо доставките

В много магазини по света купувачите снимат празни рафтове. Това се дължи именно на паниката и масовите покупки. Магазините нямат време за попълване на запасите, което създава още по-голяма паника сред населението.

Ненужното вълнение допълнително провокира хората към мащабни покупки, което се превръща в проблем за самите магазини, непланирани за такива обеми на пазаруване и доставки.

3. По-големи отпадъци от храна

Много хора купуват големи количества бързоразвалящи се храни, включително мляко, хляб и други продукти. Но дали всичко това наистина е необходимо? По-вероятно е качеството на продуктите да се влоши, преди да бъдат изядени.

Експертите отбелязват, че дори в най-тежките карантинни условия, като например в Италия или Китай, жителите имат право да напускат домовете си, за да закупят необходимите стоки, което означава, че няма нужда да се пазарува в огромен мащаб.

4. Опашки в магазините

Вълнение се добавя и от големите опашки в магазините. За сканиране на голям брой стоки касиерите се нуждаят от повече време от обикновено. През това време в на каса се събират голям брой хора, което също добавя паника.

За тази цел дори президентът на САЩ Доналд Тръмп призова населението да не изпада в паника.

По думите му, той се срещнал с представители на големи търговски вериги, които го уверили, че няма нужда населението да се запасява с храна, тъй като всичко има в изобилие.

5. Ограничения при закупуване на стоки

Поради паниката в магазините, някои търговци на дребно решиха да ограничат продажбата на определени стоки.

По-специално в Австралия търговците на дребно са наложили ограничения върху продажбата на макаронени изделия, брашно, ориз, хартиени кърпи и салфетки, както и средства за дезинфекция на ръцете.

Сега тези стоки ще бъдат продавани в обем не повече от две единици на един купувач.

Освен това ще бъде въведено и ограничение за връщането на стоки, за да се предпазят хората от излишни покупки.

6. Проблеми с наднорменото тегло

Проблемът е, че по целия свят компаниите насочват служители за работа вкъщи. Това води до факта, че хората прекарват повече у дома, това намалява физическата им активност при обичайното и дори увеличено количество прием на храна.

Освен това, тъй като хората особено сега са купили повече от хранителни продукти с ограничен срок на годност, това ще доведе до факта, че те ще се опитат да ги изядат преди края на този период. А това означава до нездравословно увеличаване на теглото.

7. Хората неправилно изчисляват запасите

В много магазини по света можете да наблюдавате как хората купуват огромни количества тоалетна хартия. Значителни средства отиват специално за нея, докато за храната често пъти няма останали средства.

Освен това в много случаи хората просто си хвърлят парите на вятъра, защото ги харчат за неща, от които не се нуждаят по време на карантина или за неща, които могат лесно да бъдат заменени с по-традиционни стоки, като в случая с алкохолни гелове или кърпички за ръце, които се купуват в големи количества.

Ако сте в карантина у дома, можете просто да миете ръцете си по-често, нямате нужда от твърде много гел или мокри салфетки.