Повечето от нас не се наспиват добре. И въпреки това всеки изглежда има мнение за най-добрите начини да получим пълноценен сън. Но как да намерите най-подходящия метод за вас? Ето развенчани някой от най-големите митове за съня, подбрани от IFL Science, пише obekti.bg:

Мит #1: Всеки трябва да спи по 8 часа

Истината -  Оставете хронометъра. Въпреки, че някои от нас се чувстват най-добре след осем часа сън, други се задоволяват със седем, девет или дори четири часа. Всичко зависи от фактори, включително генетика, възраст и ниво на активност.

Мит #2:  Алкохолът ви кара по-лесно да заспивате

Истината – Въпреки че може да ви накара да се чувствате сънливи, пиенето на алкохол в действителност е по-вероятно да наруши съня ви. Австралийско проучване установи, че хората, които пият алкохол преди лягане страдат от нарушен сън.

Има доказателства, които предполагат, че тялото трябва да се справи с метаболизирането на алкохола, докато в същото време се опитва да заспи, и му е трудно да се справи с няколко задачи едновременно.

Мит # 3: Може да си наваксате недоспиването

Истината - Да, идеята да спите до обяд в почивните дни звучи примамливо. Но това още повече ще обърка вашия вътрешен часовник: всеки път, когато променяте биологичния си часовник, ще се чувствате така сякаш летите от Ню Йорк до Калифорния и обратно.

Мит # 4: Липсата на сън няма да обърка други аспекти на здравето ви

Истината: Въпреки че не може да го почувствате след една безсънна нощ, лишаването от сън може да допринесе за някои доста сериозни здравословни проблеми, които да се превърна в хронични заболявания.

Лишаването от пълноценен сън е свързано с повишен риск от заболявания като диабет, затлъстяване, коронарно сърдечно заболяване и инсулт. Но дори и в краткосрочен план, може да забележите някои негативни последици, като например лошо зрение, промени в настроението и главоболие.

Мит # 5: Пиенето на топло мляко може да ви помогне да спите

Истината: Млякото съдържа триптофан - съединение, което телата ни превръщат в серотонин. Но в млякото се съдържа 10 пъти по-малко, отколкото ни трябва, за да заспим.

Мит # 6: Дрямките са лоши

Истината: Няма еднозначен отговор. Ако подремвате често през деня, рискувате да не можете да заспите през нощта. Но кратки дрямки по 10-20 минути са ефективен начин да се откъснете за малко от ежедневните тревога. Плюс това, така ще подобрите паметта, умствената си дейност, и дори засилите имунната система.

Мит # 7: Може да сънувате само във фазата БДО

Истината: Противно на общоприетото схващане, можете да сънувате през всички фази на съня.

Двата основни етапа са БДО (т.н. бързо движение на очите) и не-БДО. Въпреки  че сънувате по време на двата етапа, сънищата извън БДО-фазата са различни, според експерти.

Сънищата извън БДО-фазата обикновено са свързани с ежедневните събития, а тези по време на БДО имат по-фантастичен вид.