В 21-и век жители на пазарджишки блок ходят пеша до шестия етаж, вместо да използват асансьор. Не че сградата не е оборудвана с такъв. Със самото си построяване блокът, който се намира в квартал "Устрем", има асансьорна шахта и съоръжението си работи. С течение на годините обаче пари за поддръжка не се отделят от собствениците на етажната собственост. Така в един момент съоръжението спира да работи и за да започне да функционира, се нуждае от основен и доста скъп ремонт. Понеже на никого от домсъвета не му се дават пари, вече 15 години асансьорът е зазидан и не се използва, пише "Марица".

Съседите не желаят да "хвърлят" пари на вятъра, оплаква се баба Гена. По думите , ако всеки месец се взимат по 10 лева от всички домакинства, досега сумата е щяла да бъде събрана. 15 години се качвам до шестия етаж пеша. Понякога нося и тежки торби. На 70 г. съм и ми е непосилно подобно упражнение, допълва възрастната жена.

За да не  се налага излишно катерене, жената всяка сутрин си изготвя списък с всичко необходимо за пазаруване и местата, до които трябва да отиде през деня. След като си свърши цялата планирана работа, едва тогава се прибира вкъщи. 

Съседите  обаче не се интересуват от неволите на баба Гена. От първия до третия етаж са на мнение, че на тях асансьор не им трябва и затова няма да плащат за ремонт. От четвъртия и петия не са съгласни само те да плащат. А баба Гена и семейството срещу нейния апартамент пък не могат да поемат толкова големи разходи. Предишните собственици на жилището се принудили да го продадат, тъй като имали малко дете и нямало как да свалят количката по стълбите. Възрастната жена е в пълен цайтнот и вече е загубила надежда недотам сложният  казус някога да се разреши.