В топлия 21 септември 2014-а сърцето на една велика жена спря да тупти. Голямата любов на Николай Хайтов - преводачката Жени Божилова, се пренесе в по-добрия свят.

Гилдията на преводачите загуби ценен кадър, семейството й - скъп човек, приятелите - вярна и отзивчива душа. Жени Божилова-Хайтова бе ерудит, какъвто в наши дни рядко се среща. Дългогодишна преводачка и редакторка от английски език, надарена с умението не само да превежда, но и да превръща чуждите текстове в шедьоври. 

Родена е на 3 юни 1928 г. в Ямбол. Завършва английска филология в Софийския университет. Английският език е нейна съдба. 

Превела е повече от шейсет романа и няколко сборника с разкази - между тях са “Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин, “Малката Дорит” на Чарлс Дикенс, “Вийет” на Шарлот Бронте, есетата на Вирджиния Уулф “Смъртта на еднодневката” ,Аз, Клавдий” и “Божественият Клавдий” от Робърт Грейвс, “Вино от глухарчета” на Рей Бредбъри и много други. Дълги години е редактор в издателство “Народна култура” и в списанията “Панорама” и “Съвременник”. 


Приятелите им ги запомниха такива - щастливи и усмихнати

Жени бе дясната ръка на съпруга си, той се допитваше до нея за всяко произведение, излязло изпод талантливото му перо. 
Жени надживя Хайтов. Тя се пресели в отвъдното броени дни след рождения ден на големия автор. Би изкоментирала този факт много просто: 

Така е било писано! 

Жени вярваше в предопределеното от съдбата и приемаше превратностите й стоически. Затова успя да преживее възможно най-тежките болести, да се събуди след две клинични смърти, да преглътне политическите репресии, да воюва редом с мъжа си за справедливи каузи. Какво я крепеше през годините? Може би любовта?! Сигурно, защото и в последните години от съвместния си живот двамата с Хайтов наистина се обичаха.

Съдбата я среща с Николай Хайтов във време, когато и двамата преживяват ужасяващи семейни катаклизми

Всички се опитват да ги разделят, защото Хайтов е семеен, а Жени - с неблагонадежден произход. В ония години за такива постъпки като връзка със семеен мъж изпращаха на лагер. Единствена Ванга се застъпва за любовта им пред майката на Жени: “Остави ги! Родени са един за друг. Не мъчи детето си! Ще се оженят и ще живеят заедно!”. Пророчицата, близка на семейството, дори уцелва датата на бъдещата сватба. 


Спомен от миналото: Жени с племенниците си Елена и Сашо. Днес усмихнатото девойче от снимката е известният лекар онколог д-р Елена Големанова.
 

Така потомката на индустриалеца Панайот Божилов, преследвана като зоза из София, се жени за чистокръвния селянин от Яврово, надарен с уникално перо. И с леви убеждения. В нейната компания той се превръща в писателя Николай Хайтов, творец не само от родна величина, но и в международно признат майстор на разказа. 

Големият Хайтов е щастливец в любовта

Той има до себе си чаровна спътница, с която често спорят, но изпитват силно влечение един към друг. Хайтов винаги може да се облегне на професионален и висококултурен редактор, който да превърне все още неузрелия текст в малък шедьовър. Така се раждат знаменитите “Диви разкази” - най-авторитетната визитна картичка на Хайтов пред света, преведени на десетки чужди езици. 
“Вслушваше се в моите забележки. Орязах всичките му финали на разказите - бе извел поука от всяка случка, а на мен това не ми хареса. Прие всичките ми забележки, без да протестира. После и на него поуките престанаха да му харесват”, разказваше Жени приживе. В това прекрасно хармонично съжителство тя си остава преводачката Божилова, той - белетристът Хайтов. Една след друга се раждат неговите ярки книги, един след друг се появяват на българския пазар шедьоври на англоезичната литература, преведени от нея. 

До последно Жени воюваше за паметта на Хайтов. Водеше епически борби, за да видят отново бял свят неговите култови заглавия, когато вече го нямаше. Сътвори чудеса от храброст, за да запази тяхната малка семейна къща в Яврово - селото, където се бе появил на бял свят Хайтов. Приживе писателят настояваше къщата да остане като наследство на Елена - осиновената дъщеря на Жени, която е щерка на рано починалата й сестра Боряна. Елена е име в медицината - онкологът д-р Големанова. Не един човешки живот е спасила, на никого помощ не е отказала. Радва се на щастливо семейство. В наши дни къщата в Яврово я огласят нейните деца - Бояна и Калоян. А духовете на Хайтов и на Жени Божилова сигурно са щастливи в отвъдното. 

До сетните си дни Жени Божилова продължаваше да превежда и да редактира

Уви, последният редакторски текст остана недовършен на бюрото й. Защото Николай Хайтов пожела да прибере любимата жена при себе си. 

Елиана МИТОВА 
/вестник "Над 55"/