Създаден като технология в началото на 60-те години на XX век, днес интернет се използва от над 60% от населението на Земята.

Иначе казано, глобалната мрежа се е превърнала в неизменна част от живота на над 5 милиарда души. Интернет не е само работа, не е и само забавление. За да се възползваме от пълния му потенциал, обаче, трябва да познаваме технологиите и платформите, изградени върху тях. А с това ще можем също и да намалим риска от „среща“ с тъмната страна на мрежата.

Именно с цел българските деца и младежи да получат ценни знания и съвети за безопасност, A1 и влогърът Слави Панайотов от The Clashers започват нова поредица от онлайн обучения в рамките на програмата „Интернет за всички“.

Заплахите в интернет и младежите

Вероятно сте чували за откраднати лични данни онлайн, за хакерски атаки, за изнудвания, спам и фишинг имейли? Всички те са съвсем реални заплахи за възможни измами в интернет пространството. Всеки онлайн потребител се е сблъсквал поне с някоя от тях, но едни от най-рисковите потребители си остават децата и младежите заради активното ползване на мрежата и поведенческите специфики на тази група.

От една страна, те растат с технологиите и всекидневно изпробват различни нови приложения и игри, както и непрестанно усвояват нови знания и умения онлайн. В същото време, обаче, тяхното любопитство ги прави непредпазливи и съответно лесно податливи на интернет измами.

Затова е важно децата и младежите да знаят как всъщност функционира интернет, но и как работят платформи като електронните портфейли, които са изключително удобни, но и често попадат в полезрението на онлайн злосторниците.

Интернет е за всички

Полезното и безопасното използване на глобалната мрежа и новите технологии е залегнало в основата на програмата „Интернет за всички“ на А1 България.

Популярният влогър Слави Панайотов, познат като Слави от The Clashers, ще бъде гид на младежите в света на високите технологии. В серия от специално създадени видеоуроци Слави ще говори за утвърдените технологии като интернет и (не)познатата търсачка на Google, но и за нови технологии, сред които „Интернет на нещата“ (IoT), 5G мрежите, дигиталните портфейли, Cloud Gaming и ред други.

Обучителните видеоклипове са създадени от експерти в А1 в партньорство със Слави и екипа му и са достъпни на страницата на кампанията internetforall.bg. Уроците са с безплатен достъп и могат да бъдат гледани неограничен брой пъти.

Освен полезна информация, най-любознателните от децата, които решат кратък тест, могат да спечелят и награди от А1 – нов iPhone 13, електрически скутер Xiaomi Mi, таблет Samsung Tab A8 или слушалки Apple Airpods Pro.

Кампанията досега

„Интернет за всички“ е дългогодишна програма  на А1. Чрез нея А1 засвидетелства своя ангажимент да направи различните технологии достъпни, а използването им безопасно за всички хора, независимо от тяхната възраст.

Първото издание на кампанията „Интернет за всички“ стартира през 2014 г., а две години по-късно А1 разширява мащаба на програмата, като адресира и хората над 55-годишна възраст чрез „Интернет за всички 55+“. По този начин телекомът цели да скъси поколенческите разлики по отношение на използването на технологиите, от една страна, а от друга – благодарение на дигитализацията да подобри общуването и да даде повече възможности за комуникация във физическата или дигиталната среда на всички.