С близо 20% са намалели абортите в България през последните пет години, сочи националната статистика. От 47 233 аборта през 2003 г. до 37 594 за 2007 г. Тези данни бяха представени от д-р Георги Коларов, член на Българското дружество по акушерство и гинекология, по повод отбелязването на 5 години модерна контрацепция в България.
Все още голяма част от абортите у нас се дължат на непознаване на методите за предпазване от нежелана бременност, заяви д-р Коларов. Според него преди две-три години у нас само 2% от жените са взимали контрацептиви, а днес ползващите контрацептиви са около 4%.
От три на сто през 2007 г., вече четири на сто от българките се доверяват на плановата контрацепция. Специалистите смятат, че това се дължи на все по-отговорното отношение на българските жени към здравето им и използването на модерните начини за предпазване от нежелана бременност.

Само за последната година 105 000 жени са посетили информационния сайт yasmina.bg. Повече от 100 000 безплатни SMS и имейли са изпратени да напомнят за взимане на Хапчето, над 2000 жени са се консултирали онлайн със специалист акушер-гинеколог.

Митовете за контрацепцията обаче продължават да бъдат разпространени в България. Според проучване, проведено през 2008 г. за нагласите на жените към контрацепцията, 56 на сто от анкетираните българки смятат, че приемът на контрацептиви води до напълняване, 49 на сто от анкетираните смятат, че приемът ще доведе до окосмяване, а 42% смятат, че ще причини хормонален дисбаланс. Eдва 10 на сто смятат, че приемът на хапчето няма странични ефекти.

Според д-р Коларов продължителният прием на хапчето води до редица допълнителни ползи за жената - теглото се стабилизира, кожата става по-чиста, а косата става по-хубава. Повлияват се положително симптомите на предменструалния синдром: чувството на напрежение и нервност, водната задръжка. Намалява се рискът от рак на яйчниците. /БЛИЦ