Сигнал от пациент за абсурдно заключение на столична експертна лекарска комисия. След като дълги години е освидетелтсвена със стопроцентова нетрудоспособност, жена изведнъж се оказа клинично здрава, на документи, информира bTV.

За да живее с тежкото си генетично заболяване, се нуждае от кръвопреливане на всеки 20 дни. Иска да запази анонимност, наричаме я Марияна. През март идва време за поредното преосвидетелстване, когато става ясно, че е с 80% по-здрава.

Когато си получих решението, от 100 бях на 20. Което на практика означава, че нямам ТЕЛК.”

Марияна е смутена и от заключението в експертизата, че не се нуждае от кръвопреливане, без което животът й е в риск.

„Изкарвала съм не повече от месец и малко преди много години около коледните празници. Нямаше дарители”, каза жената.

Според комисията, издала експертното решение, преценката е основателна.

„Явно се е поддържала в добра форма”, заяви д-р Анна Ковачева.

„След този момент може да има нужда от кръвопреливане! До този момент не е имала нужда. Тя няма документи за извършено кръвопреливане”, обясни д-р Красимир Итов, председател - втори състав на ТЕЛК към Втора МБАЛ.

През 20 дни пациенти с тежка форма на таласемия идват за 4-часово кръвопреливане.

Лекуващият хематолог на Марияна е озадачена от аргументите. Ясно си спомня документите и я смущава заключението на комисията.

„Пациентите не могат да живеят без редовни кръвопреливания. Развива се тежък анемичен синдром, който дава отражение върху сърцето и върху всички органи”, каза д-р Милена Рангелова.

Толкова нисък процент при пациенти с тежката форма на таласемия е прецедент, смятат хематолози - всички пациенти в отделението са с над 90% нетрудоспособност.