Инспекторатът към ВСС се натъкнал случайно на престъпление, извършено в Костинбродския съд. Адвокат заедно със съдия, които работели в комбина, извършвали злоупотреби с имотите на богати пенсионери в столицата, които нямали наследници, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Става дума за няколко подобни случая, затова инспекторите твърдят, че са открили престъпна схема.
В началото на октомври е извършена инцидентна тематична проверка в Районен съд - гр. Костинброд. Тя се наложила след получаване на 3 сигнала от граждани, които чрез измама са изгубили имотите си. Жалбоподателите са далечни наследници или по завещание на починали имотни лица. Те сигнализират, че са лишени от недвижимите имоти чрез измама въз основа на фалшиви документи, по които са издавани изпълнителни листове в Районен съд – гр. Костинброд. Проверката на Инспектората обхвана всички образувани частни граждански дела по молби за издаване на изпълнителен лист въз основа на запис на заповед. Констатирано е, че необичайно голям процент от молбите за издаване на изпълнителни листове са от конкретен адвокат, който е познат на проверяващите инспектори във връзка с проверка на ГДБОП за участие в организирана престъпна група. Всички молби адвокатът е подавал в период от година и половина само по време на дежурството на един съдия, като до една са уважени от последния.

Установено е, че по едно от образуваните дела по молба за издаване на изпълнителен лист въз основа на нотариален акт е издаден изпълнителен лист за 600 хиляди лева, без да е събрана дължимата държавна такса от същия съдия. Оригиналът на нотариалния акт с липса на отметка е предаден на същия адвокат, който няма пълномощие по това конкретно дело. По една от молбите за издаване на изпълнителен лист страна е дружество, регистрирано в САЩ, с управител секретарка в кантората на гореспоменатия адвокат. На тази фирма е джиросана запис на заповед от същото лице, което е част от разследваната от ГДБОП престъпна група. То е обявено за общодържавно издирване. Инспекторите установиха, че лицето, получило заем от 60 хиляди евро е много възрастен човек /роден през 1924 г./ с апетитен имот в центъра на София.

След намесата на Инспектората към ВСС по една от наказателните преписки, образувани в прокуратурата, се установява, че лицето от чието име действа адвокатът от 4 години е в чужбина, а в момента излежава присъда в Централния Софийски затвор. То не познава адвоката, който действа от негово име и не знае, че отново от негово име се водят граждански дела.

Междувременно адвокатът е напуснал пределите на България и е обявен за общодържавно издирване.
Милан Николов, БЛИЦ