Това е 19-годишно момче с ниска степен на опасност. Ако то бъде затворено, ще се превъзпита ли в затвора? Няма. А и наказанието не бива да е жестоко. Това заяви в съда защитникът на Асен Гюрганчев по време на делото срещу младия мъж, обвинен, че е прегазил пешеходка на зебра и след това избягал от местопрестъплението в навечерието на Великден.
"Да сбъркал е, но нека наказанието не бъде толкова жестоко", категорична бе адвокат Тошкова и поиска присъда, по възможност условна, в рамките на до 3 години, пише plovdiv24.bg.

"Условната присъда понякога е по-тежка от ефективната, тъй като принуждава осъдения с всяко едно свое действие да се съобразява със законите", коментира тя.  

Защитата не пропусна да подчертае и съпричастността на самата жертва (61-годишната Бонка Куманова) към собствената си смърт. 

"Съпричастността на пешеходката също трябва да се отчете и този факт трябва да е основен при определяне на присъдата", настоя Зоя Тошкова. 

По думите й в конкретния случай жертвата се е намирала дълбоко в опасната зона независимо от скоростта на Гюрганчев. "Асен не е съобразил, че на пътнотоплатно може да му изскочи пешеходец, тя би следвало да остане на острова за безопасност, да се огледа, движила се е и доста бързо за пешеходец - установена е скорост от 5 км/час, изскочила е внезапно.... Точно тази внезапност е довела до удара."

Адвокат Тошкова разкри и защо Асен на свой ред е карал с по-висока от разрешената скорост. Всъщност минутипреди това младият водач е изпреварил БВМ. 

Експертизата надлежно е установила, че Гюрганчев е шофирал със скорост от 67 км/ч, при позволена за населените места скорост от 50 км/ч. Дори обаче да е карал с 50 км/час, ударът отново е щял да бъде фатален. 

Точната скорост, с която е можело да се предотврати трагедията е изчислена на 47 км/час (в случай, че Asen е успял да реагира веднага) или 33 км/час (в случай, че е реагирал в момента, когато пешеходката е стъпила на пътеката). 

Така - според обвинението по делото Гюрганчев не само, че се движил с висока скорост, той се е движил с несъобразена спрямо условията скорост. А именно -видимостта е била намалена заради късния час и заради дъжда, настилката също е била мокра.  Другото утежняващо вината обстоятелство е това, че след като е прегазил жертвата си, Асен е избягал от мястото.

"Това, че е избягал, за да си скри скрие, е плод на младата му възраст. Защото дори и да нямаше толкова много камери, няма как да не намеря извършителя на това престъпление в центъра на града при толкова точно описание", коментира обаче защитата. 

Припомняме, че по-рано прокурорът по делото предложи Асен Гюрганчев да отнесе наказание в рамките от 4 до 4 години и половина лишаване, но с 1/3 редуциране на наказанието, което значи от 2,8 до 3 години, а присъдата да бъде условна. 

Частните обвинители обаче, представляващи близките на жертвата Бонка Куманова, се възпротивиха категорично и поискаха ефективна присъда над средната за престъплението, за което е съден Асен Гюрганчев.