Васил Божков се е върнал в България, за да изчисти името си пред съда. Това обяви адвокатът му Стоян Баумайер пред журналисти на столичното летище. 

"Ще бъде откаран е в МВР болница, след това евентуално ще бъде разпитан от прокуратурата", уточни той. 

"Върна се съвсем доброволно. До 23 август нямаше разрешение от властите в ОАЕ да напуска страната от съображения за неговата сигурност", каза още защитникът му. 

От думите му стана ясно още, че първоначално Божков ще бъде задържан за 24 часа. След това се очаква да бъде задържан за 72 часа. 

На въпрос дали убийството на Алексей Петров отваря ли пътя на Божков към България, защитникът му заяви: „Не го вкарвайте в роли, във филми, за които той дори не знае, че е имало кастинг. Техните пътища никога не са се пресичали", каза още Баумайер.

Той не уточни по кое обвинение е задържан клиентът му. И обеща повече подробности в понеделник. 

 

Самолетът на бизнесмена кацна минути след 15 часа на Терминал 2 на столичното летище. След като е преминал граничен контрол, Божков е бил задържан. 

По-рано през деня той качи снимка от самолет и написа, че очаква да кацне на столичното летище в 15:30 часа българско време.

Извънредно! Васил Божков обяви, че се прибира в България днес

Полицейското присъствие пред Терминал 1 е засилено.  

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че бизнесменът ще бъде задържан, когато пристигне в България.

БЛИЦ припомня, че през януари 2020 г. Божков избяга в Дубай, за да избегне задържането си, като след това му бяха повдигнати 20 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ. 

През май т.г. Божков обяви, че е готов да се върне в България, но като защитен свидетел. Месец по-късно се появи мълва, че бизнесменът се завръща в страната през Гърция, но тогава това така и не се случи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук