Десетки сигнали от цялата страна за поредната измамна схема за теглене на кредит показа репортаж в рубриката "На твоя страна" по Нова тв. Жертвите са атакувани по телефона с обещанието, че ще получат подарък масаж по препоръка уж на приятел. 

Правят ти маска, а накрая си тръгваш с подписани документи за хиляди левове кредит, става ясно от репортажа. Жена отива в козметично студио в центъра на Пловдив. Подмамена е да закупи продукти за над 3000 лева. Казват й: кожата ви е замърсена, най-евтините кремове са 250 лева.  

От клиентката са поискани контакти на други хора. Казва й се: Хайде дайте си личната карта, и тя се оказва с кредит от 1300 лева - растяща лихва. Жената осъзнава какво се случва и предупреждава своя приятелка. 
От студиото коментират така: Това е лично решение. Никого не принуждаваме да купува нещо. 

Юристи установяват агресивна търговска практика. Потребителите биват принуждавани да дават лични данни на свои близки. Безплатна компютърна диагностика служи за промивка на мозъка. Ерудирани хора до последно не са разбрали какво се случва. Прилагат се манипулативни техники.

Целта е хората да действат в непозната среда с липса на информация. Има подставени лица, които казват - да аз ще го купя и така и други се присъединяват към покупката.

Търговецът изрично трябва да ни предупреди, че имаме право на отказ до 14 дни, в противен случай оставаме със задължението, коментират от КЗП.