Свикнали сме зрелият домат да е червен или розов. Но той може да бъде бял, жълт, оранжев или виолетов. Кайсиеви домати от Перу отгледа агрономът от Велико Търново Роман Рачков. Екзотичните сортове домати са една от страстите на 52-годишният агроном и председател на Българската асоциация за биологична и растителна защита Роман Рачков.

Неговият жълт домат е с формата и цвета на зряла кайсия и с високо съдържание на желязо и витамин В5:

„След като съм агроном, е нормално да съм запален да отглеждам различни селскостопански култури, по-скоро ненормално би било обратното", каза Роман Рачков пред БНР.

Всяка година експериментирам с поне два-три чужди за България сорта и това го прави от 15-20 години.

"Това е един стар сорт домат, който произлиза от Перу, където всъщност е и мястото на произход на домата като културно растение. Много стар сорт, фермерски, нехибриден с интересен цвят и форма и вкусовите му качества са превъзходни.

Роман Рачков поръчва семената за доматите, които отглежда, от колеги или от генетични банки. Не е привърженик на тезата, че българският домат е най-вкусен. Вкусовите качества се определят повече от сорт и генотип, отколкото на база географско разположение, обяснява агрономът от Велико Търново.

„Според мен категорично е това, че българският домат е най-вкусен и най-добър в Европа, даже според някои хора и в света, е абсолютен мит. Българските сортове домати датират най-старите, които дори не са запазени у нас, от втората половина на XIX век. До средата на XIX век домат в България не е отглеждан, но тогава идват и картофите в България.

Така че ние имаме много малка история на отглеждането на този вид домат, нямаме много стари запазени сортове, фермерска селекция"

Интересни са тъмно лилавите американски домати, които са и много здравословни, обяснява агрономът Роман Рачков:

„Към 2010 година има няколко американски селекции, които са кръстоска между културния домат и диви форми на домат, които са изключително богати на антоциан. При осветяване от слънцето почерняват както човек като отиде на море почернява. Стават тъмно виолетови. Това се дължи на високото съдържание на антоциани, които са много полезни за човешкия организъм. Отглеждал съм такива домати и смятам да продължа. Ще експериментирам с коктейлни домати, които са жълто-лилави".

Българският фермер греши в маркетинговите си стратегии, коментира Рачков.  Гледат средно ранни домати и излизат на пазара, когато цената му е най-ниска и „плачат“, че гръцките и турските домати им подбиват цените. Няма как да не е така, защото, за разлика от България, там доматите се отглеждат в неотопляеми оранжерии. Цената на лилавия домат във Франция е 8-9 евро за килограм, изтъкна агрономът. 

Не само екзотични за представите ни сортове домати отглежда Роман Рачков. От години той успешно експериментира и с пеперуди, чиито яйца продава на колекционери и специализирани ферми в Европа.