Коронавирусът няма да приключи със затоплянето на времето. Това заяви по Нова тв академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.

„Инкубационният период на грипа е два дни. При него няма симптоми на белодробно засягане. Има повишена температура, болка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни.

При коронавирусната инфекция веднага се появяват проблеми в дишането. Вирусът започва с кашлица, която става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите”, каза Гълъбов.

Той обясни и каква е разликата в лечението на двете заболявания. „При грипа има доста ефикасни лекарства. Те трябва да се приемат най-късно на втория ден. Освен това се приема и антиоксидант.

При коронавирусната инфекция се приема ремдезивир. Той е използван и срещу ебола. Китайците пък пробват медикаменти, които се използват срещу СПИН.

В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Те обаче са доста токсични. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство”, каза още Гълъбов.

България се готви за пик на заболелите от коронавирус през септември. Това стана ясно по рано днес изявление на премиера Бойко Борисов след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

„Прогнозите са, че септември ще е пикът на коронавиуса“, каза министър-председателят.
За да може да отговори на заразата, държавата предприема мерки, а тежестта ще бъде понесена по места, затова кметовете ще имат основна роля.

„Това е един вид война. Гледали сме в холивудските продукции. Поне 10 филма има, в които някой е произвел вирус и го е изпуснал. Надали ще научим някога кой гад го свършил това“, каза Борисов и допълни: „В милиарди и трилиони ще са загубите“.

Премиерът обясни, че светът не е подготвен за подобна епидемия. „Сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за технологии и лекарства“, каза той.
Борисов сподели, че научните среди не могат да ни кажат колко време ще продължи коронавируса и с какво се лекува.

„Целият свят се учи в момента как да се справя. Не трябва да се паникьосваме. Коронавирусът е като много други. От испанския грип са загинали 40 милиона. Най-опасното от подобна паника е да си счупим икономиката. Тогава щетите са непоправими. Ще започнем да говорим за ниски доходи“, предупреди той.