Медици от Клиниката по белодробни болести в София обявиха вчера, че са в готовност да напуснат. Причината– работят без защитни облекла, а от дни отделението им е преструктурирано и приема пациенти, които чакат резултати за коронавирус.

След заканата им – все пак вчера получиха известен брой маски и защитни облекла – за колко време ще им стигнат и остават ли притесненията им?
„Преди два дни получих информация, че в болницата ще се приемат хора със симптоматиката на коронавирус. Това при положение, че няма необходими условия на труд и нужните работни облекла. Хората искат да си подадат оставките”, обясни д-р Андрей Коцев, Синдикат „Защита”.

 „Изправени сме пред тежка ситуация. Разбираме, че трябва да работим с пациенти, които може да имат коронавирус. Не съм готова психически и днес си подавам заявлението за напускане. Обичам си работата, но не съм готова да работя при тези условия. Чувстваме се притиснати”, казва старшата сестра на болницата Мариана Стоименова.

Други медицински сестри споделят, че наистина нямат наличната екипировка. По тяхна информация 6 медицински сестри са попълнили заявления за напускане и ще ги депозират още днес.

„Проблемът със защитните облекла сигурно ще се реши. Ние не сме готови и не искаме да подлагаме семействата си на риск. Ние сме контактни с тях и ако пробите са положителни ще се наложи да останем под карантина 14 дни”, казват сестрите.

 „Защитните облекла ще бъдат осигурени към 14:30ч. днес. Надявам се това, което са дали като обещание да бъде изпълнено”, каза д-р Радостина Чернева след среща с ръководството на болницата.