Протестни действия започват в няколко града утре, като ще продължат час-два, за да привлекат вниманието към проблемите на сектора. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

Защо ресторантьорите излизат на протест?

Повод за недоволството е предстоящото гласуване на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите в рамките на Бюджет 2025. Алибегов предупреди, че ако данъкът бъде увеличен на 20%, това ще доведе до масови затваряния на заведения, намаляване на персонала и дори блокади на площади и булеварди.

"Данъците трябва да бъдат такива, че да могат да се събират", заяви Алибегов пред NOVA NEWS. Той посочи, че в Германия се обсъждат подобни промени, но там има механизми, които да не утежняват бизнеса.

Какви ще са последствията от увеличението на ДДС?

Според Ричард Алибегов, ако ставката за сектора стане 20%, това ще доведе до:

  • Фалити на заведения заради намаляващите обороти
  • Покачване на цените, което ще отблъсне клиентите
  • Спад на приходите от корпоративен данък
  • Съкращаване на работни места

Той подчерта, че в малко държави в ЕС има толкова висока ставка за ресторантьорството и хотелиерството.

Цените и разходите в сектора

По думите на Алибегов, само за последните пет години доставните цени на стоки са се увеличили с 30% – 70%, а разходите за електроенергия също са скочили драстично.

Коментирайки инцидента в Кочани, при който загинаха петима души, Алибегов заяви, че Северна Македония е на нивото на България от 2000 г. по отношение на стандартите в бранша.

"Подобренията у нас започнаха след трагедията Индиго. Днес изискванията са много високи и всички заведения преминават сериозен контрол", посочи той.

Според него, място като това в Кочани няма да получи дори лиценз за кебапчийница в България. Той подчерта, че безопасността на клиентите трябва да е приоритет, а както собствениците, така и организаторите на събития носят равна отговорност.