Национален протест срещу въведените противоепидемични мерки организират в София собствениците на заведения. Те не са съгласни с изискването да  работят до 23 часа с намален капацитет и без да има нужните компенсации.

"Война не сме обявявали на никого. Министър Кацаров излъга, че здравните мерки ще влязат със социално-икономически мерки. Нищо такова не се случи. От тук идва недоволството на служителите, защото те не са спокойни за хляба си". Това заяви Ричард Алибегов в ефира на bTV.

По думите му единствената антикризисна мярка от страна на държавата е затварянето на заведенията. 

"Единственият план за справяне с ковид трябваше да е с ваксинацията, но това няма значение към момента", каза още той и допълни: "Среща в социалното министерство нямаше, никой не ни е канил. Имаше среща в министерството на финансите, но министър Василев 5 минути преди срещата се оказа, че е забравил, че е на парламентарен контрол"

"На предишната вълна нямахме почти нито един заразен. Единствената ограничителна мярка, която дава резултат, е локдаун", каза още Алибегов, като заяви, че въпреки това, хората се струпват където си искат. 

"420 млн. лв са за компенсация на бизнеса, а не за затваряне на заведенията", каза той по отношение на предвидените от бюджета пари за бранша и посочи, че при тази разширена заповед на министър Кацаров тези пари по никакъв начин няма да стигнат. Ние не знаем за кого и дали ще стигнат тези пари", заяви той.

"Ние не знаем как са разпределени тези пари - 30 млн. са за българската авиация, 260 млн. по 60/40, но само за работещи бизнеси. Останалото трябва да е разпределено на целия бизнес", обясни Алибегов. 

"Протестът започва в 14:30 на площад Народно събрание. Ще се включат над 20 асоциации, които са засегнати от заповедта. Спираме с протестите в момента, в който или се създадат мерки, които бизнесът да приеме, или при отмяна на заповедта", закани се той.