Алпинистът Боян Петров пусна във фейсбук манипулиращ клип за Пирин. В него се казва, че не трябва да има никакви сечи, строителство и разширение на зоната за туризъм в планината. Това е пълна манипулация, защото навсякъде по света планините са за хората, а не само за алпинистите, т.е. за 30-40 човека.
Никой не иска да разрушава природата и новият план на Пирин я запазва. Точно без план и регулации настъпват най-големите нарушения, твърдят еколозите. 
Хората трябва да има достъп до планините и то не с автомобили, а с най-екологичния транспорт - лифтове. Те могат да осъществяват пешеходни турове, алпинизъм и да спортуват с каране на ски сред природата.


Лифтовете са най-зеленият и екологичен транспорт в планините ни, а с изграждането на подобни съоръженията ще се даде възможност в България да се развива устойчив зимен туризъм. 

Спорът за разширяване на ски зоната в Банско е от 15 години и решение трябва да има. Лифтовете не са само средство, за да се качиш в планината през зимата, а те се използват от туристите целогодишно. Крайно време е всеки един от нас да си даде сметка колко е важно да има достъп до планината, но екологичен достъп – това става с лифт, а не с автобуси и не с коли.