При най-гръмката акция на МВР миналата седмица правото у нас беше узурпирано. Българският народ беше поставен в ролята на зрител на една набързо режисирана екшън продукция с участието на легитимните власти, на силовите структури в България и на самия премиер в главната роля, която обаче се оказа без абсолютно никаква законово оправдание, пише Труд бг.

Става дума за ареста на лидера на най-голямата опозиционна партия в страната и бивш министър-председател Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и ПР-а на Борисов - Севделина Арнаудова.

В тъмните часове на 17 март тримата бяха шумно задържани пред телевизионните камери след странно съобщение на МВР, че се води разследване под надзора на Европейската прокуратура. Оттук започнаха и догадките, залаганията, питанията - има ли доказателства и какви за вината на тримата и в крайна сметка за какво е акцията.

Часове по-късно МВР изтри съобщението за ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова от официалната си страница, тъй като се оказа, че разследването не само не е под надзора на Европейската прокуратура, а дори не е и за престъпление от нейната компетентност.

Така МВР, а на другия ден и премиерът Кирил Петков, който повтори лъжата, че арестът е резултат от разследване под давлението на Лаура Кьовеши, забъркаха грандиозен скандал. За него най-вероятно тепърва ще се дават обяснения.

Какво реално се случи? МВР, ръководено от Бойко Рашков, започва разследване „по неотложност“ срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. Полицаи влизат в домовете им насред вечеря по сигнал от преди година-две за изнудване не на кой да е, а на хазартния бос Васил Божков, който се укрива в Дубай заради повдигнатите му от българската прокуратура 18 обвинения за тежки криминални престъпления.

Първото действие по разследването, което формално оправдава влизането в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, за изненада на всички, е разпит на премиера Кирил Петков, който впоследствие се оказа и поръчител на самите арести.

Прокуратурата не е уведомена, а претърсванията и изземванията в домовете на тримата са извършени без санкция (разрешение) на съда, каквито са процесуалните правила в българското законодателство. Борисов, Горанов и Арнаудова са арестувани по Закона за МВР, а на другия ден са освободени без обвинения заради липсата на годни доказателства.

За да оправдаят провала си и очевидния полицейски произвол, който накърнява основните демократични принципи в една правова държава, Бойко Рашков и Кирил Петков обвиниха прокуратурата в бездействие и прехвърлиха вината за разигралия се цирк на обвинението.

Министър-председателят обвини публично прокуратурата, че не е изпълнила желанието му да обвини неговия предшественик на премиерския пост, без да се замисля, че участието му в сценария не просто е на границата на закона, а дори е основание за повдигане на обвинение за длъжностно престъпление.

Премиерите в някоя европейска държава нямат правомощия да разпореждат лично арести, пък било то и на хора, които не харесват.

В желанието си да оправдаят зле скалъпената акция на Рашков и Петков, някои техни поддръжници взеха да припомнят лятото на 2020 г., и по-конкретно 9 юли, когато прокурори влязоха в президентството. Събитие, което според някои анализатори, по-късно е довело Рашков и Петков на власт.

Разликите между двете акции обаче се твърде съществени. За действията в президентството е дадено предварително разрешение от съда - от Софийския военен окръжен и от Специализирания наказателен съд. За претърсванията в Банкя и в домовете на Горанов и Арнаудов такова разрешение дори не е искано.

През лятото на 2020 г. екипите влизат в служебни помещения и в кабинети заради разследване, свързано с президентския секретар по антикорупционни и правни въпроси Пламен Узунов и със съветника по отбрана Илия Милушев.

Това става, след като вече са събрани достатъчно данни за започване на разследване и е спазен Наказателно-процесуалния кодекс. С полицията в президентството тогава отиват следовател и наблюдаващ прокурор. Влизат през входа за граждани, като дори минават през рамката за металдетектора. Придружава ги служител на президентството.

За разлика оттогава, на 17 март т. г. полицията влиза в частните домове на трима души по тъмно, без да е уведомила за това нито следовател, нито прокурор, при условията на някаква мъглява неотложност.

Рови из стаи и килери пред техни близки, пред деца и внуци. Не намира нищо, но ги отвежда в районното и ги държи 20-ина часа без да се провеждат каквито и да е следствени действия с тяхно участие - разпити, очни ставки и пр.

Ако не за широката общественост, то поне за полицаите с опит би трябвало да е ясно, че МВР действа при „условията на неотложност“, когато има опасност заподозрян да избяга и да се укрие или да извърши престъпление. Имало ли е подобни съмнения, на какво се основават, никой не казва. А и къде може да се скрие Бойко Борисов, след като навсякъде го познават?

Акцията в президентството не само е координирана между службите и прокуратурата, но е извършена при спазване на процесуалните правила, при спазване на закона - така, както е гласуван от народните представители.

За разлика оттогава, по казуса „Борисов, Горанов и Арнаудова“ сега, са извършени ред процесуални нарушения. Според българския Наказателно-процесуален кодекс престъпления, извършени от членове на Министерски съвет (каквито Борисов и Горанов са били в по времето, когато се твърди, че са изнудвали Божков), се разследват единствено от следовател.

А в случая следовател не е информиран за нито едно от действията на МВР. И следователите, и прокурорите научават за акцията от медиите. Така, освен при липсата на санкция от съда, се оказва, че тарашът по домовете нощем е бил извършен и от некомпетентен орган.

Покрай съпоставката с акцията в президентството, може би ще си спомните, че хората, които в момента са на власт и организират незаконни мероприятия срещу опонентите си, бяха и в основата на протестите от лятото на 2020 г.

Те обещаваха промяна в името на народа и закона. След всичко, което се случва в последните дни обаче, възниква въпросът - дали избирателите не са жертва на добре режисирани ходове на един определен клуб по интереси, който стои далеч от интересите на народа.

Харесваме или не Бойко Борисов и Владислав Горанов, в случая от последните дни няма значение. От значение е само това, че със задържането им, по начина, по който това бе уговорено и направено, станахме свидетели на зле прикрит полицейски произвол и на учебникарски пример за превишаване на правомощията.

А по отношение на премиера - и на евентуално длъжностно престъпление.