Вече е факт - забавят се всички делата, без изключение. Самото излизане на конкретно дело от една структура и входирането му в друга структура отнема време.

Технологичната обработка на конкретни доказателствени източници, описването, въвеждането в единната информационна система - обработката не се случва само на хартия, ще отнеме поне месец.

Това съобщи днес пред БНР прокурор Валентина Маджарова в последния ѝ работен ден като ръководител на Специализираната прокуратура.

От утре - 28 юли, по решение на скапалата се Четворна коалиция, престават да съществуват спецсъда и спецпоркуратурата в България.

По проект на Христо Иванов и неговата бивша секретарка и правосъден министър в оставка Надежда Йорданова, се забавят, блокират или провалят напълно над 800 дела за организирана престъпност, тероризъм, шпионство и корупция по високите етажи на властта.

“Заради липса на данни за извършено престъпление са прекратени проверките срещу две от лицата в списъка “Магнитски” - депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков”, каза още прокурор Маджарова.

Тя уточни, че проверяващият орган - Националната агенция по приходите (НАП), не е констатирал неправомерна дейност при нито един от двамата.