"Изпаднахме в леко абсурдна ситуация да бъде свалено едно правителство, след което хората, които са го свалили, да кажат – нека да не ходим на избори сега, включително ГЕРБ, включително ИТН." Този коментар направи пред БНР политическият анализатор Емил Соколов.

"Смяната на Кирил Петков с Асен Василев по-скоро препотвърждава досегашната линия на ПП и даже я затвърждава. Това е по-скоро символичен жест", заяви Соколов в предаването "Преди всички".

Според Соколов шансът да се състави кабинет на този етап е 50:50.

"По всяка вероятност допълването ще стане от депутатите на ИТН. Вчера г-н Трифонов написа доста сърцераздирателен пост, в който пожелаваше на Кирил Петков и Асен Василев да се задавят с власт. Това звучеше като че ли г-н Трифонов е поставен пред свършен факт. Разговорите, които са водени с депутатите му, по реакцията му изглеждаше сякаш са били продуктивни за ПП", каза той.

Партия ИТН върви към абсолютен разпад, смята Емил Соколов.

Анализаторът е на мнение, че коренна промяна в следващия кабинет няма да има, но "ще има тук-таме кадрови промени".

Дори да има леки кадрови промени, най-вероятно ще видим даже втвърдяване на курса, който от ПП следваха досега, прогнозира той.

Ако някъде ще има напрежение и сблъсък, ще е свързано с Министерството на земеделието, посочи анализаторът.

"Няма да се изненадам третият мандат да отиде в ДПС или в ИТН. При БСП не мисля, че ще отиде. Ако ПП не могат да съставят правителство, това значи, че и БСП няма да успее, защото коалицията там е една", каза Емил Соколов.