Македония ще продължи своята активна европейска интеграция с избирането на Зоран Заев за премиер на страната.


Той обаче спечели изборите с много малка преднина, което може да се счита като жълт картон срещу него от страна на македонците, които също настояват за върховенство на закона и за правова и демократична държава.

Това коментира в студиото на "Светът и ние" по БНТ международният анализатор Владимир Владимиров.

"По договора с Гърция в общи линии няма проблем, тъй като на практика той отвори пътя за членство на Македония в НАТО и тя вече е член на НАТО.

Но при договора с България нещата са по-различни. Българските политици изключително много фокусират вниманието си върху историческата комисия.

Самият договор и историческа комисия трябва да бъдат една малка част от взаимоотношенията между двете страни. Една магистрала, например, с името Гоце Делчев между България и Македония, би могла много да ни сближи икономически'', обясни Владимиров.

"Официално населението на Македония е около два милиона души, но търговските ни взаимоотношения не се влияят от политическите закачки.

Нашият стокообмен може да стигне до милиард на година в условията на по-добра икономическа среда, което е сериозно постижение'', посочи в заключение Владимиров.България е най-големия съюзник и приятел на Македония. 

А в последните 30 години след разпадането на Югославия България е може би най-истинският приятел на Македония. Така че България трябва да погледне това, което се случва днес в Македония, и да приеме реалността, че има отделна държава и отделен народ, смята още анализаторът.