Има различни видове февруари, студеното време не е свързано с това да има валежи. Този месец ще е шарен, февруари започна с високи температури. Ние сме с доста разнообразен климат, различните ни райони са с различни климати, но оставаме в умерения климатичен пояс. Тази година въпреки топлите югозападни райони, най-много сняг имаше там. Нека не приемаме промяната в климата като нещо критично. Това каза пред БНТ Анастасия Стойчева, ръководител Сектор "Прогнози" към НИМХ - БАН.

Около средата на следваща седмица бързо ще усетим, че февруари има и по-друга страна. Този дълбок атлантически циклон ще причинява проблеми на хората в Европа. Валежи от дъжд и сняг ще има във Великобритания, Дания и други страни. Значителни валежи се очакват във Франция, ще има силен вятър. При нас остава спокойно времето.

Този средиземноморски циклон ще премине, но ще отиде към Мала Азия. В понеделник ще се затопля, ще е приятно топло в неделя и понеделник. Много бързо с усилване на вятъра ще нахлуе студен вятър във вторник вечер, ще вали дъжд и ще премине в сняг, няма да има общо с температурите от началото на февруари. В сряда се връща зимата. По-дълго време ще се задържи с превалявания от сняг.

Снегът ще се задържи, температурите ще останат ниски.

До понеделник по-голямата част от страната ще е без валежи. Към събота-неделя валежите ще спрат. До вторник, дори и сряда температурите ще са сравнително високи. В понеделник ще се усили южният вятър, ще има температури до 16 градуса. След това температурите ще са около или под нулата.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.