Все още я има инерцията и липсва единна европейска здравна политика, а Европейският съюз има само добавена стойност да координира страните членки. Това каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

Според него не може да има компромис по отношение на сигурността и не трябва бързането да означава, че може да се пропусне някой етап от процеса на одобрение на ваксините.

Относно съмненията и съпротивата срещу масовото ваксиниране в различни страни в Европа Ковачев отбеляза, че е необходима "абсолютно прозрачна информационна кампания по отношение на всяка от ваксините с точни научни данни".

По думите му конспиративните теории в социалните мрежи водят до това, че "притесненията са абсолютно легитимни, затова е нужно да има колкото се може по-пълна информационна кампания по отношение на ваксините".

Специалисти трябва да обясняват за всяка отделна група какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината, смята евродепутатът.

По темата за т.нар. имунизационни паспорти и пътуване срещу задължително поставена ваксина Ковачев коментира, че това със сигурност не може да бъде европейска политика, защото Европейският съюз няма такива компетенции.

Страните членки могат обаче да налагат ограничения.

И сега ситуацията е такава, допълни Андрей Ковачев и даде пример с липсата на единен формуляр за пътуванията в съюза.

Ковачев смята, че по модела на Кипър и на други места може да бъде въведена практиката ако имаш ваксина, да не важат определени ограничения – например валиден PCR тест или карантиниране за определен брой дни.