„Изборите трябва да бъдат проведени в срок”, заяви президентът Радев и посочи датата от този срок - 28 март, коментира в epicenter.bg Валерия Велева.

По конституция обаче „срокът” на редовните парламентарни избори е в границите на два месеца - от 28 март до 23 май. Всички неделни дни в рамките на този период са допустими и не означават отлагане на вота.

Защо Радев избира първата възможна дата, е необяснимо с оглед на критичната обстановка в страната. А ако за него "срокът" е само 28 март, то това издава некомпетентност.

И ако президентският указ наистина узакони 28 март за провеждане на редовните парламентарни избори, премиерът Борисов отсега може да приготви шампанското си на победител и да реди четвърти кабинет!

А пък Радев за пореден път демонстрира остър дефицит на адекватно политическо мислене.
Защо?

Първо, ако изборите са на 28 март, то календарът за предизборната кампания е февруари-март – в студ и сняг, в разгара на коронакризата и неизвестността от ваксината. В условията на пандемия и на национална ваксинация е абсурдно да се води нормална политическа кампания, която изисква струпването на много хора на едно място, личен контакт с избирателя, пълни зали и площади, еуфория. И ако в президентството има политически грамотни хора, би трябвало да са обяснили това на държавния глава.

Второ, липсата на нормална предизборна кампания дава прекрасната възможност на ГЕРБ с цялата държавна машина да „убие” противниците си и без кампания да спечели вота. Не случайно Борисов разчете „силите си” и даде на пенсионерите по 50 лева само до края на март. След това пари в бюджета за тези „предизборни надбавки” няма. 
 
Трето, вкарването на машинното гласуване изисква широка разяснителна кампания не само за ЦИК, РИК и ОИК, но и за избирателите. А машините още не са купени, тепърва предстои да бъдат монтирани (неясно кога), изпробвани (неясно как) и със задължителната какафония около този процес. А това означава време, време, време, половината от което са коледни, новогодишни и следновогодишни празници.
Четвърто, избори на 28 март е предпоставка за убийствено ниска избирателна активност! (Справка, изборите в Румъния с 32% активност.) Хората ще си стоят заключени по домовете, ще чакат да ги подмине пандемията и няма да ги интересува кой ще е на власт. Важното е да останат живи. Тази психологическа нагласа е желязна. И от нея печелят само управляващите.

Вероятно Радев е отчел тези факти и сигурно съвсем съзнателно следва политическата логика на Борисов.
 
Впрочем, и третият мандат на ГЕРБ се случи не без помощта на Радев - с нефелния служебен кабинет, който нареди.