Продължаваме все още да внасяме случаи. Голямата част от хората са пребивавали в най-засегнатите страни – Италия и Испания. Това коментира пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев.

„Така или иначе, вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса", добави той. 

По думите му, в момента е малко рано да се прогнозира кога ще е пикът у нас. „Заболеваемостта не е висока. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа.

Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия.

Започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора”, посочи още главният държавен здравен инспектор.

Според Кунчев, хората вече са взели на сериозно ситуацията. „Изказването на ген. Мутафчийски бе много силно и мотивира много хора. Улиците на София днес бяха коренно различни от тези, които бяха преди ден”, посочи главният държавен главен инспектор.

„Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и, че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно”, добави Кунчев.

Той подчерта, че все още няма открито лечение на коронавируса. "Няма ваксина. Когато бъде открито такова лечение, веднага ще ви уведомим", заяви д-р Ангел Кунчев.

"Засега мерките са социално дистанциране, висока лична хигиена, дезинфекция и по възможност работа, която не изисква струпване на много хора", обясни още главният държавен здравен инспектор.

Той призова хората да не се поддават на съвети от различни сайтове за правилно хранене, което може да ни предпази от заразата.

"При здрав човек едно нормално хранене с достатъчно плодове и зеленчуци е достатъчно", категоричен бе д-р Кунчев.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ